2012-04-17
 10:34:50

Breskvice eller underbara kakor som i mitt hemland kallas "persikor"

Dessa små kakor har jag som barn hjälpt min mamma att göra så många gånger. Vi kunde sitta alla barnen, mamma o pappa runt bordet, rulla små bollar av degen, gröpa ur de när de svalnat och till slut rulla de i socker :)

Det som var mest fashinerande då var ju klart karamellfärgen som färgade mjölken rosa :) Dessa tar lite tid att göra men blir så otroligt goda, fina att titta på. I Bosnien kallas dom för "breskvice" vilket betyder persikor när man översätter det. Visst kan man med hjälp av lite fantasi se en o annan persika i dom...


Deg:

3 st ägg
2 dl olja (vanlig raps)
2 dl mjölk
3 dl socker
2 tsk bakpulver
ca 10-12 dl siktat mjöl

Vispa samman ägg, mjölk, olja och socker. Blanda bakpulver och mjöl. Börja med hälften mjöl och tillsätt mer efter hand. Sikta försiktigt ner mjölet. Vispa tills degen släpper från bunken och inte fastnar i fingrarna. Där kan du behöva ha i mer mjöl än det står eller mindre. Men så fort degmassan släpper från bunken är den klar. Plasta in kakdegen och ställ den för vila i ca 40min i rumstemperatur. 
Sätt ugnen på ca 150-150 grader (ej varmluft).

Dela upp degen i 4 lika stora delar. Ta fram en bit i taget låt de resterande vara inplastade. 
Rulla ut en längd och dela upp den till mindre bitar av vilka du rullar små bollar. 
Lägg degbollarna på en bakpapperklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen. Bollarna ska förbli ljusa på ovansidan. Börjar de spricka har du för hög värme. Bättre att ha lägre temperatur i ugnen och grädda dem längre än att de spricker. På 150 grader hade jag mina i ungen i ca 30 min. Undersidan blir mer gräddad men den sys inte.


När bollarna är färdiga ta ut dem och låt de svalna.

Gröp ur dem försiktigt med en vass kniv. Se till så de blir hela. Spara smulorna till fyllningen.

Fyllning:


Kaksmulor
Sylt 
Hackade nötter
lite margarin

Kör smulorna i mixer. Tillsätt sylt och hackade nötter samt lite magarin. Här kan du variera dig som du vill. Jag gjorde hälften med drottningssylt och den andra halvan med nougatsås och valnötter. Smeten ska i alla fall inte bli för fast. 

Fyll sedan kakorna och sätt ihop dem.

Värm upp ca 4dl mjölk. Tillsätt karamellfärg (röd). 
Doppa de ihopsatta kakorna i mjölken, rulla dem i socker, pensla ev lite orange färg på dom. Dom blir bäst om de får stå över natten. Täck de då med plastfolie och förvara i rumstemperatur. De går även bra att frysa in.



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: