21:29:20
Enkelt mellanmål
Nu när sommaren äntligen är här så ska matlagningen ta så lite tid som möjligt. Man vill ju spendera tiden ute i naturen och bara njuta. Här kommer ett smarrigt mellanmål som går snabbt att ordna.
1 halv gurka
1 dl keso
körsbärstomater
lite pesilja
en vårlök
salladsblad
balsamicovinäger
salladskrydda
Dela gurkan och gröp ur mitten där kärnorna är. Blanda keson med salladskryddan.
Fyll gurkhalvan och dekorera med hackad vårlök, salladsblad, tomater
och pesilja. Droppa några droppar balsamicovinäger och njut.
22:52:22
Kalvfilé med orientalisk färskpotatis och svamp
Ingredienser:
1 kg färskpotatis
750 g kalvfilé
8 små eller 4 stora svampar
2 dl grädde
1 tsk paprikapasta
2 tsk ajvar
vegeta
spiskummin
paprikapulver
vitlökspuler
cayennepeppar
svart peppar
salt
smör
Gör så här:
Börja med att koka potatisen. Koka den inte för länge precis på gränsen till färdig ska den vara.
Smält ett par klickar smör, lägg ner den kokta potatisen i smöret och stek tills den fått fin yta.
Tillsätt grädden och kryddorna. Lös upp paprikapastan och ajvar i ca 1 dl varmt vatten. Häll det hela
över potatisen och koka till en krämig sås. Krydda ev mer.
Plocka bort foten på svamparna, krydda de med örtsalt och stek i smör. Vänd inte på dom för
den vätska som samlas i mitten inte ska rinna ut.
Stek köttet som du vill ha det och servera.
Strö på lite hackad persilja...Mums!
21:13:20
Saftiga jungelmuffins med skumbananer
Idag blev dessa skumbananer till otroligt goda och saftiga chokladmuffins.
Till 6 stora Amerikanska muffins eller 12 små behövs följande:
4 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl socker
2 krm salt
3 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
ca 1 dl kakao
1 ägg
1 dl olja
3 dl mjölk
ca 16 skumbananer
100 g ljus blockchoklad/går bra med vit blockchoklad också
florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda samman alla torra ingredienser. Rör om och blanda väl.
Vispa ihop ägg, mjölk och olja i ca 1 minut med elvisp. Rör ner äggvispet i mjölblandningen.
Rör till en jämn smet. Hacka chokladen och skumbananerna, spara 6 st. Blanda ner dom i smeten.
Fördela smeten i en smord muffinsplåt eller i pappersformar för amerikanska muffins. Fyll dem lite mer än hälften.
Grädda 20-25 minuter i mitten av ugnen, om du använder små muffinsformar ca 15 minuter.
Dela de 6 skumbananerna i 2 delar. Stick ner bitarna i de varma muffinsen och pudra med florsocker.
Låt svalna och njut!
10:02:40
Färskpotatis o lax med kallsås
I år föll det sig automatikst på egenfångad lax. Här nedan följer en bild samt liten kort beskrivning av det som syns. Mest av allt vill jag nog lyfta fram den otroligt goda kallsåsen.
Laxkotletterna smörjde jag in i olivolja och pressad citron. Lite citronpeppar samt örtsalt på och in i ugnen på ca 200 grader. När kotletterna fått fin färg ta ut formen och täck den med foliepapper, in med den i ugnen igen bara några minuter.
Kallsåsen består av gräddfil, några klickar philadelphiaost, creme fraiche, hackad färsk dill, en matsked bostongurka, pressad citron, citron peppar samt trocomare örtsalt.
Gör gärna den kalla såsen lite innan och låt den stå i kylskåpet så löser kryddorna upp sig. Rör bara om ordentligt innan servering.
Salladsskålen består av gurka och tomat, kryddat med mynta, pressad citron, citron olivolja samt örtsalt.
Dillkvisten har jag odlat själv så den är jag extra stolt över :)
13:47:19
Saftig äppel/päronkaka
Resultatet blev en otroligt saftig och god kaka som går att baka i långpanna.
Smet:
4 ägg
2 ½ dl socker
120 g margarin/smör
3 dl mjöl
2 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt alla torra ingredienser.
Häll i det smälta smöret och vispa kraftigt.
Tillsätt mjölken.
Fyllning:
4 st äpple
3 st mogna päron (har man inga mogna päron kan man koka de päron man har)
2 tsk kanel
1 dl socker
Skala och skär frukten i mindre bitar. Strö på socker och kanel.
Smör och bröa en form, häll hälften av smeten först.
Fördela frukten över smeten och häll på resten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min på 175 grader.
Pudra med florsocker och strö på mandelflan. Servera med glass/vaniljsås
22:20:02
Gröna ärtor med kalvkött
Självklart ett gott bröd till!
Ingredienser:
1 kg kalvkött (benfritt)
1 kg gröna ärtor (frysta)
1 gul lök
1 paprika (valfti färg)
1 stor morot
1-2 klyftor vitlök
1 msk ajvar
1 msk paprikapasta
1 tsk tomatpuré
2,5 dl matlagningsgrädde
1 köttbuljongtärning
2 msk kalvbuljong
lagerblad, vegeta, peppar, vitpepparkorn, cayannepeppar
persilja
olja/smör
Gör så här:
Tärna köttet och bryn det i lite smör. Hacka alla övriga grönsaker
och brynd dem lätt med köttet. Tillsätt paprikapasta, ajvar och tomatpuré.
I med köttbuljongtärningen och kalvbuljongen samt alla andra kryddor.
Koka köttet mjukt (har du tryckkokare går det på 20 min).
När köttet kokat ett tag smaka av med mer kryddor om det behövs och in med
ärtorna. Koka tills ärtorna mjuknar och tillsätt till slut matlagningsgrädden.
Låt skjuda en stund.
Servera med en klick creme fraiche och ett gott bröd!
16:33:08
Otroligt gott LCHF bröd
Ingredienser:
4 st ägg
1 liten burk philadelphiaost
2 tsk bakpulver
2 dl riven ost
2 dl krossade linnfrön
1 dl hela linfrön
1 dl solrosfrön
2 dl mandelmjöl
1 dl pumpakärnor
salt
Ev kan man ha i soltorkade tomater, oliver eller annat gott som man tycker om.
Den ost som jag hade i var en rökt sort.
Gör så här:
Vispa äggen och philadelphian. Tillsätt alla fröna förutom pumpakärnorna.
Tillsätt bakpulver och salt samt den rivna osten.
Rör om till en smet och häll i en bakpappersklädd form (behövs inte till silikonformarna).
Strö på pumpafröna och grädda på 200 grader i ca 20 min.
Låt svalna och njut.
23:31:20
Hemliga knyten
Ingredienser:
Ett paket smördeg (färdig eller gör själv och tärna i 10 bitar)
4-5 äpplen
1 dl sirap
1 dl äppelmos
1 tsk kanel
1-2 dl rivna nötter (valnötter tex)
1 tsk vaniljsocker
½ dl socker
1 ägg
florsocker
smör
Gör så här:
Skala och skär äpplena i bitar. Stek dem i lite smör.
Tillsätt sirap, socker, kanel och vaniljsocker, ev någon
matsked vatten. Tillsätt de rivna nötterna.
Tina smördegsplattorna något, kavla dem lite lätt
och fyll med fyllningen. Tryck ihop till små knyten.
Ställ på bakplåtspapper och pensla med vipsat ägg.
In i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min eller tills de fått fin färg.
Låt svalna och pudra med florsocker.