2011-06-28
 21:29:20

Enkelt mellanmål

Nu när sommaren äntligen är här så ska matlagningen ta så lite tid som möjligt. Man vill ju spendera tiden ute i naturen och bara njuta. Här kommer ett smarrigt mellanmål som går snabbt att ordna.





1 halv gurka
1 dl keso
körsbärstomater
lite pesilja
en vårlök
salladsblad
balsamicovinäger
salladskrydda

Dela gurkan och gröp ur mitten där kärnorna är. Blanda keson med salladskryddan.
Fyll gurkhalvan och dekorera med hackad vårlök, salladsblad, tomater
och pesilja. Droppa några droppar balsamicovinäger och njut.

2011-06-12
 22:52:22

Kalvfilé med orientalisk färskpotatis och svamp

Nu är vi där igen, ja vid färskpotatisen. Detta är så gott så jag skulle kunna äta det jämt. Potatisen får simma i god gräddig sås och sen gifta sig med kalvfilén och svampen. Det är så smaklökarna börjar dansa...


Ingredienser:
1 kg färskpotatis
750 g kalvfilé
8 små eller 4 stora svampar
2 dl grädde
1 tsk paprikapasta
2 tsk ajvar
vegeta
spiskummin
paprikapulver
vitlökspuler
cayennepeppar
svart peppar
salt
smör

Gör så här:
Börja med att koka potatisen. Koka den inte för länge precis på gränsen till färdig ska den vara.
Smält ett par klickar smör, lägg ner den kokta potatisen i smöret och stek tills den fått fin yta.
Tillsätt grädden och kryddorna. Lös upp paprikapastan och ajvar i ca 1 dl varmt vatten. Häll det hela
över potatisen och koka till en krämig sås. Krydda ev mer.

Plocka bort foten på svamparna, krydda de med örtsalt och stek i smör. Vänd inte på dom för
den vätska som samlas i mitten inte ska rinna ut.

Stek köttet som du vill ha det och servera.

Strö på lite hackad persilja...Mums!

2011-06-10
 21:13:20

Saftiga jungelmuffins med skumbananer

Det är nått med skumbananer. Påminner mig så om min barndom då jag ofta just fick skumchokladbananer av min farbror som var den snällaste person på denna jord. Han finns inte i livet men varje gång jag ser just sånna skumbananer så tänker jag extra mycket på han och minns med glädje alla våra skratt.
Idag blev dessa skumbananer till otroligt goda och saftiga chokladmuffins.


Till 6 stora Amerikanska muffins eller 12 små behövs följande:
4 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl socker
2 krm salt
3 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
ca 1 dl kakao
1 ägg
1 dl olja
3 dl mjölk
ca 16 skumbananer
100 g ljus blockchoklad/går bra med vit blockchoklad också
florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda samman alla torra ingredienser. Rör om och blanda väl.
Vispa ihop ägg, mjölk och olja i ca 1 minut med elvisp. Rör ner äggvispet i mjölblandningen.
Rör till en jämn smet. Hacka chokladen och skumbananerna, spara 6 st. Blanda ner dom i smeten. 
Fördela smeten i en smord muffinsplåt eller i pappersformar för amerikanska muffins. Fyll dem lite mer än hälften.
Grädda 20-25 minuter i mitten av ugnen, om du använder små muffinsformar ca 15 minuter.

Dela de 6 skumbananerna i 2 delar. Stick ner bitarna i de varma muffinsen och pudra med florsocker.
Låt svalna och njut!

2011-06-09
 10:02:40

Färskpotatis o lax med kallsås

Ibland är det enkla gott nog! Det är något med den första färska potatisen. För mig är det midsommar men också så har det blivit av en konstig tradition att alltid äta den allra första färska potatisen med någon slags fisk.
I år föll det sig automatikst på egenfångad lax. Här nedan följer en bild samt liten kort beskrivning av det som syns. Mest av allt vill jag nog lyfta fram den otroligt goda kallsåsen.

 

 

Laxkotletterna smörjde jag in i olivolja och pressad citron. Lite citronpeppar samt örtsalt på och in i ugnen på ca 200 grader. När kotletterna fått fin färg ta ut formen och täck den med foliepapper, in med den i ugnen igen bara några minuter.

Kallsåsen består av gräddfil, några klickar philadelphiaost, creme fraiche, hackad färsk dill, en matsked bostongurka, pressad citron, citron peppar samt trocomare örtsalt.
Gör gärna den kalla såsen lite innan och låt den stå i kylskåpet så löser kryddorna upp sig. Rör bara om ordentligt innan servering.

Salladsskålen består av gurka och tomat, kryddat med mynta, pressad citron, citron olivolja samt örtsalt.

Dillkvisten har jag odlat själv så den är jag extra stolt över :)

2011-06-05
 13:47:19

Saftig äppel/päronkaka

Här får vi inte nog av äpple men denna gång fick ett par st päron följa med.
Resultatet blev en otroligt saftig och god kaka som går att baka i långpanna.


Smet:
4 ägg
2 ½ dl socker
120 g margarin/smör
3 dl mjöl
2 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt alla torra ingredienser.
Häll i det smälta smöret och vispa kraftigt.
Tillsätt mjölken.

Fyllning:
4 st äpple
3 st mogna päron (har man inga mogna päron kan man koka de päron man har)
2 tsk kanel
1 dl socker

Skala och skär frukten i mindre bitar. Strö på socker och kanel.

Smör och bröa en form, häll hälften av smeten först.
Fördela frukten över smeten och häll på resten.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min på 175 grader.

Pudra med florsocker och strö på mandelflan. Servera med glass/vaniljsås

2011-06-04
 22:20:02

Gröna ärtor med kalvkött

Ärtor i all form var det värsta jag visste när jag var liten. Med tiden när man mognar så mognar väl smaklökarna också så nu klarar jag av och äta ärtor. Det ska vara med kött, mycket kött :)
Självklart ett gott bröd till!


Ingredienser:
1 kg kalvkött (benfritt)
1 kg gröna ärtor (frysta)
1 gul lök
1 paprika (valfti färg)
1 stor morot
1-2 klyftor vitlök
1 msk ajvar
1 msk paprikapasta
1 tsk tomatpuré
2,5 dl matlagningsgrädde
1 köttbuljongtärning
2 msk kalvbuljong
lagerblad, vegeta, peppar, vitpepparkorn, cayannepeppar
persilja
olja/smör

Gör så här:
Tärna köttet och bryn det i lite smör. Hacka alla övriga grönsaker
och brynd dem lätt med köttet. Tillsätt paprikapasta, ajvar och tomatpuré.
I med köttbuljongtärningen och kalvbuljongen samt alla andra kryddor.
Koka köttet mjukt (har du tryckkokare går det på 20 min).

När köttet kokat ett tag smaka av med mer kryddor om det behövs och in med 
ärtorna. Koka tills ärtorna mjuknar och tillsätt till slut matlagningsgrädden. 
Låt skjuda en stund. 

Servera med en klick creme fraiche och ett gott bröd!
2011-06-03
 16:33:08

Otroligt gott LCHF bröd

Ett kolhydratsnålt bröd utan möjl, utan jäst och utan socker det är vad detta bröd är! Så otroligt saftigt och gott både till marmelad och annat. Jag valde att grädda den i en rund silikonform, men det går självklart att grädda som man vill.


Ingredienser:
4 st ägg
1 liten burk philadelphiaost
2 tsk bakpulver
2 dl riven ost
2 dl krossade linnfrön
1 dl hela linfrön
1 dl solrosfrön
2 dl mandelmjöl
1 dl pumpakärnor
salt

Ev kan man ha i soltorkade tomater, oliver eller annat gott som man tycker om.

Den ost som jag hade i var en rökt sort.

Gör så här:
Vispa äggen och philadelphian. Tillsätt alla fröna förutom pumpakärnorna.
Tillsätt bakpulver och salt samt den rivna osten.
Rör om till en smet och häll i en bakpappersklädd form (behövs inte till silikonformarna).
Strö på pumpafröna och grädda på 200 grader i ca 20 min.
Låt svalna och njut.

 

2011-06-01
 23:31:20

Hemliga knyten

Smördeg är så gott, och ska helst fyllas med nåt smarrigt. Dessa knyten fyllde jag med stekta äpplen.


Ingredienser:
Ett paket smördeg (färdig eller gör själv och tärna i 10 bitar)
4-5 äpplen
1 dl sirap
1 dl äppelmos
1 tsk kanel
1-2 dl rivna nötter (valnötter tex)
1 tsk vaniljsocker
½ dl socker
1 ägg
florsocker
smör

Gör så här:

Skala och skär äpplena i bitar. Stek dem i lite smör.
Tillsätt sirap, socker, kanel och vaniljsocker, ev någon
matsked vatten.  Tillsätt de rivna nötterna.

Tina smördegsplattorna något, kavla dem lite lätt
och fyll med fyllningen. Tryck ihop till små knyten.
Ställ på bakplåtspapper och pensla med vipsat ägg.

In i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min eller tills de fått fin färg.

Låt svalna och pudra med florsocker.