2012-06-20
 22:16:46

Mosters godaste chokladsnittar

Ja, att de blev mosters chokladsnittar beror nog på att min syster blev helt såld på dessa. Hon åt, och åt och så fick hon en hel burk med sig på resan. Hon bor numera utomlands och var här på besök. Mina ungar är tokiga i henne och hon blev helt tokig i dessa chokladsnittar. Prova dem du också för jag lovar att de är sådär precis som de ska vara - farligt goda!




200g margarin
2 d  socker
1 ½ msk sirap
3 msk kakao (gärna en bra sådan)
1 msk vaniljsocker
1 tsk vaniljpulver (bourbone)
2 tsk bakpulver
1 krm bikarbonat
1 dl marsanpulver
3 ½ dl mjöl
1 ägg (till pensling)
Pärlsocker

Blanda alla torra ingredienser. Tärna margarinet och knåda in allt till en slät och smidig deg. Dela degen i två och rulla ut till två längder. Lägg dom på bakplåtspapper och tryck lätt ner degen. Ha gärna lite luftigt mellan degen då den flyter ut en aning. Pensla med vispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 14 minuter. Låt svalna 10 minuter och skär snittar servera o njut :)

2012-06-11
 13:02:22

Ljuvligt goda köttfärsfyllda paprikor på mitt sätt

Fyllda paprikor finns det nog många olika recept på men såhär gör jag.



1 kg paprika i valfri färg
1 kg nötfärs
2 dl ris
1 finhackad gul lök
2 ½ dl matlagningsgrädde
2 msk ajvar
2 msk paprikapasta
1 msk tomatpuré
3-4 vitlöksklyftor
kryddor (vegeta, svartpeppar, salt, lagerblad, paprikapulver, vitlökspulver)
Torkad/fryst persilja

Bryn löken och färsen. Tillsätt ajvar, paprikapasta och tomatpurén samt 4 dl vatten. I med alla kryddorna. Krossa vitlöksklyftorna och in med dom. Har du inte kokat riset i förväg släng ner det okokta riser också i grytan och låt allt koka 10-15 min. Tillsätt hälften av matlagningsgrädden. Ta av från värmen och sila så du får köttfärsblandningen för sig.
Skär bort toppen på paprikorna. Fyll dem med köttfärsblandningen. Häll lite av den silade såsen i botten på grytan där paprikorna ska placeras. Lägg i paprikorna så de står tätt intill varandra. Häll över såsen, tillsätt mer vatten om det behövs. En klick ajvar, paprikapasta och tomatpuré kan också klickas i om du hällt på mer vatten. Avsluta med att ringla över resterande matlagningsgrädde. Krydda ev mer. På med lock och låt koka 30 min. Tillsätt ev lite redning i slutet så du får en krämig sås, oftast brukar matlagningsgrädden göra sitt.
Servera med en klick creme fraiche.
2012-06-06
 13:45:19

Nationaldagen och smulpaj med rabarber och björnbär

Rabarber är för mig Sverige, jo korv med bröd också, glass o jordgubbar lika så. Idag blev det både en spenat/ost paj och dessutom en smupaj med rabarber och björnbär.



Grattis på nationaldagen Sverige!



Smuldeg:

175 g smör
5 dl mjöl
1 dl marsanjpulver
1 tsk bakpulver
1 krm bikarbonat
1 dl socker
1 äggula

Fyllning:

Rarbarber
Björnbär
1 dl socker
½ dl potatismjöl

Florsocker
Vaniljsås

Blanda alla torra ingredienser. Tärna smöret och blanda med dom torra ingredienserna. I med gulan och ny ihop till allt till en smulig massa.

Tärna rabarbern, lägg den i tillsammans med björnbären i botten på en form. Strö på socker och potatismjöl. Blannda allt väl.

Lägg på degsmulorna. Grädda i ugnen ca 35 min.

Pudra med florsocker när pajen är färdig och servera med glass eller vaniljsås.

2012-06-04
 13:04:30

Kex, banan och pudding blev till en underbar skapelse

Denna kex är nog många uppväxta med i mitt hemland Bosnien. Mammor brukade ge det till sina bebisar. Då man i Bosnien inte har välling så gjorde dom som så att dom malde kexen, blandade ut det med varm mjölk och så fick man en nappflaska som man kunde hålla sig mätt på bra länge. Jag pratar om ett kex som i folkmun kallas för petit men heter Petit Beurre. Finns många olika fabrikat och går att få tag på i vanlig dagvaruhandel.

Av denna kex, lite bananer och pudding som jag kokat på färdigköpt pulver fick jag ihop denna skapelse:



Du behöver:

1 paket Petit Beurre kex
1 vaniljpudding
1 choklad pudding
2-3 bananer
lite pressad citron
1 ½ liter mjölk
4 msk socker
2,5 dl vaniljvisp
hyvlad mjölkchoklad
choklad sås
mandelspån

Gör pudding enligt anvisning på förpackningen, låt svalna något. Värm upp resterande mjölken. Skiva bananerna och pressa lite citron över dom. Doppa ett och ett kex i den varma mjölken och gör botten till kakan i en form. När hela bottnet är klätt med kex häller man över vaniljpuddingen. Lägg ett lager skivade bananer på puddingen och täck med kex som du doppat ner i den varma mjölken. Upprepa med chokladpuddingen och avsluta med kex. Vispa vaniljvispen och bred ut den över kexen. Dekorera med hyvlad choklad och mandelspån. Lägg in i kylskåp. Kakan blir bäst om den får stå över natten men redan efter ett par timmar går den att äta.
Dekorera med lite chokladsås strax innan servering.

Serveras kylskåpskall! :)

En länk till en bild på Petit kexen så ni lättare kan hitta den:
http://www.kras.hr/index.php?page=productDetails&productGroup_id=14&product_id=26

En länk till pudingarna:
http://www.podravka.hr/brandovi/proizvodi/slastice/pudinzi/puding-vanilin