2011-02-26
 15:37:50

Korvgryta

Släng inte överbliven korv - gör den till en smarrig lunch på några minuter!
Här är ett recept på en super god korvgryta. Går hem hos både stor och liten...
Kan serveras med pasta eller ris!

Ajvar är en smaksättare som främst består av paprika, finns som både mild och stark.

Vegeta är en allkrydda som funkar till det mesta! Den hittas hos välsorterade livsmedelsaffärer som tex ICA, Coop, Willys eller orientaliska livsmedelsbutiker


Ingredienser:
6-7 korvar  (går bra med falukorv)
1 gul lök
vitlök enligt tycke (själv har jag vitlökspullver)
1 msk smör
1 krm salt
2 msk ajvar
1 msk tomatpuré
1 krm vegeta
1 krm peppar
1 krm paprikapullver
1 köttbuljong
1 krm cayannepeppar
1 msk crem fraiche
1-1½ dl matlagningsgrädde
3-4 dl vatten
ett par st lagerblad

Gör så här:
Smält smöret och stek löken, vitlöken och korven.
Tillsätt ajvar och tomatpuré samt lite vatten.
Tillsätt kryddorna, lagerbladen och buljongen och resten av vattnet.
Låt koka i 10 minuter.
Tillsätt crem fraiche och matlagningsgrädde och låt puttra på svag värme tills grytan blir lagom tjock.
Om inte den tjockar till sig prova att ha i lite mer matlagningsgrädde eller lite ljus redning.
Servera med ris/pasta.

Smaklig måltid!
2011-02-26
 15:20:01

Banankaka med glass

Här kommer ett recept på en saftig och god banankaka, som blir godare och saftigare ju längre den står.


Banankaka

Ingredienser:

3 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 krm salt
4 mogna bananer
100 g smör
5 dl mjöl
1 dl mjölk

Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt kanel, salt, bakpulver och vaniljsocker.
Mosa bananerna med gaffel eller mixer och tillsätt dem i smeten.
Sikta försiktigt mjölet och smöret i smeten och häll till sist i mjölken. Vispa allting 2-3 minuter.

Häll smeten i en smord form och bröad form, grädda i ca 30-35 minuter på 175 °c

Om man vill kan man strö över mandelspån, hackade valnötter eller annat över smeten.

Serveringstips:
Banankakan är god att äta som den är.
Det går också att servera med en klick grädde/vaniljvisp eller glass.
Jag valde denna gång att servera med vaniljglass och lite sirap.

Smaklig måltid!
2011-02-25
 21:12:55

Lax & svampgratäng

Här kommer första receptet i bloggen. Visste inte riktigt vad jag skulle laga till middag idag, hade köpt med mig lax, men kännde att jag ville göra något annorlunda den här gången. Så jag provade mig lite fram och fredagsmiddagen blev utsökt! Laxen går att byta ut mot annan fisk eller kött om man vill det!


Lax & svampgratäng


Potatismos:
800 g potatis (mjölig)
½ dl grädde
2 krm svartpeppar
50 g smör
1 äggula
lite riven muskotnöt

Gör så här:
Koka potatisen, pressa eller mosa den, tillsätt grädden, smör 1 äggula och riv ner muskotnöt.

Sås:
½ kg svamp
1 fiskbuljong
rivet skal av en halv citron
rivet skal av en halv lime
1 msk pressad lime
1 msk pressad citron
1 lök
1 krm cayennepeppar
matlagningsgrädde

Gör så här:
Bryn löken och svampen, tillsätt skalet av den rivna citronen och limen.
Tillsätt buljongtärningen, lite vatten samt pressad citron/lime.
När allt puttrat lite tillsätt matlagningsgrädden och låt såsen koka till sig.

Laxen:
500 g lax (ca 4 filéer )
Smörj formen, lägg i laxen i formen, strö över lite salt o peppar och sätt in i ugnen ca 10 min.
Ta ut från ugnen!
Ta fram en annan form och spritsa ut moset, lägg i fisken och sen såsen.
Dekorera med räkor
Grädda i ugnen ca 5-6 minuter på 200 °c så att moset får lite färg.

Smaklig måltid!

2011-02-19
 21:37:48

Välkommen till min nya blogg!