2011-11-23
 23:05:19

Underbara saffranssnurror med rom och russin

Dessa är prefekta, dessa är underbara, dessa är oemotståndliga! Det enda negativa med dom är väl att man inte kan sluta äta dom. Brukar göra dubbel degsats och passar samtidigt på o gör lussekatter. Använder mig alltid av en mjölsort som är mer än bra. Det är finax Monitoba Cream för då blir det bara sådär perfekt. Några kronor dyrare men värt till tusan. Med kärlek från mig till er.


Enkel sats till ca 20 stora snurror:

3 dl mjölk
2 dl grädde
2 dl socker
3 paket saffran
1 paket jäst (söta deg)
½ tsk salt
1 burk kesella vanilj
100 g smör
ca 17-18 dl mjöl

Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen och blanda i kessella, socker, salt. saffran och det tärnade smöret. Blada försiktigt ner lite mjöl i taget och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca 45 min. 

Fyllning:

200 g mandelmassa
150 g smör
3 tsk rom
russin
1 dl socker.

Riv mandelmassan och blanda den väl med smöret. Helst med elvisp. I med romen.

Garnering:
1ägg
en skvätt mjölk
florsocker
mandelflan
pärlsocker 

Vispa ägg och mjölk.

Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut den och bred på fyllningen. Strö på russin och socker, rulla tätt ihop degen. Skär i bitar och lägg de i pappersformar. Låt jäsa i ca 30 min under duk.

Pensla med vispad ägg och strö på mandelflarn eller pärlsocker. Grädda ca 10-15 min. Strö på florsocker.

Av samma deg går det utmärkt att göra lussekatter. De blir sååå goda!

2011-11-12
 22:55:53

Kvitten och hallonsnittar

Här har vi bakat idag, bakat till för att fira en speciell person imorgon, barnen ska fira sin pappa på farsdag. Det blev en kokoskladdkaka som är en av hans favoriter och så lite småkakor, bland annat dessa otroligt goda snittar.
Jag gjorde ju kvittenmarmelad för inte så länge sen. De burkarna har minskat i antal så nu är vi inne och äter på den sista. Tanken var från början att det bara skulle bli hallonsnittar men när jag öppnade kylskåpet så såg jag kvittenmarmeladen så det fick bli en längd av varje. Det blev otroligt gott och jag kan med handen på hjärtat säga att kvittensnittarna är de som vinner denna gång.


Till två plåtlånga längder behöver du:

200 g smör
1 dl socker
1 äggula
5 dl vetemjöl
1 tsk  bourbon vaniljpulver
sylt
1 dl florsocker

Tärna smöret. Knåda ihop smör, mjöl, ägg, vaniljpulver och socker. Plasta in mördegen och ställ den i kylskåpet helst över natten men minst 30-45 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta fram degen och ta bort en bit som du ska ha till "smulorna". Lägg tillbaka den lilla biten i kylskåpet så länge.

Dela resterande deg i två lika stora bitar och forma till en längd nästan lika lång som själva plåten. Lägg bakplåtspapper under. Tryck en kanal i mitten där du lägger sylt.
Ta fram resterande deg ur kylen och riv den över längderna. In i mitten på ugnen ca 15 min. 

Skär snittar medan kakan fortfarande är varm. 

Blanda florsocker med 2 tsk vatten och ringla över kakan. Låt svala och servera.


Rykande varma doftar ljuvligt



2011-11-09
 09:59:30

Den smaskigaste Creme bruleen !



Tänk att avsluta en god middag med en god efterrätt! Detta är precis en sådan klassiker som går hem hos de flesta stora som små. Toppa med bär eller ät den som den är. Bränn av toppingen med brulee brännare eller i ugn.

Du behöver:
6 st äggulor
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
100 g strösocker
1 tsk bourbone vaniljpulver eller 1 vaniljstång.


Till karamellisering :

2 msk socker går bra med farinsocker också.


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Dela vaniljstången och skrapa ur den, blanda med lite strösocker. Låt även vaniljstången koka med. Tillsätt grädden och mjölken och värm upp. Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt. Häll sedan över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.

Smörj formarna innan du häller upp bandningen. Fyll en långpanna med varmt vatten som når upp till halva höjden på formarna. Grädda i ca 40 min.

Låt svalna, strö på socker och bränn av med en brännare eller på grillfunktionen i ugnen.

Lägg på några frysta bär så som hallon/blåbär servera o njut!

2011-11-06
 15:32:48

Turkisk baklava

Baklava finns det många variationer av. Själv blev jag insprirerad när vi för ett par veckor sedan var i Istanbul. Valet föll på just en Turkisk baklava med mandel och valnötter. Det går bra att byta ut til andra nötter om man föredrar det.

Detta behöver du:
1 paket jufka (degblad)
300 g smält smör
300 g malda valnötter
200 g mald mandel

Sockerlag:
8-9 dl socker
10 dl vatten
½ pressad citron

Gör så här:
Värm ugnen till ca 200 grader.
Blöt en ren kökshandduk och krama ur den lätt. Lägg degbladen över den. Smält smöret.
Pensla degbladen med smör och strö på de malda nötterna (spara lite till att strö på den
färdiga baklavan). Rulla ihop med hjälp av en
smal kavel och låt det stå så. Pensla på ett nytt degblad med smör och linda in degbladet
du redan har runt kaveln i det nya bladet.
Dra försiktigt ut kaveln lägg ner den fyllda degen och vik över på mitten.

Lägg ner det i en smord form. Upprepa detta tills degbladen tar slut. Grädda i ugnen i ca 30 min
eller tills baklavan fått fin färg.

När det är ca 5 min kvar av gräddningstiden gör sockerlagen.
Blanda allt socker och vatten samt den pressade citronen och koka upp. Ta ut baklavan och skär den försiktigt så du får lagom stora bitar. Häll den varma sockerlagen över baklavan, strö på de kvarvarande malda nötterna och låt svalna.

2011-11-01
 20:55:08

Krämig soppa med syrliga räkor

Vi skulle äta lax till middag men behövde något lätt som förrätt. Lillkillen fick önska och det föll på krämig soppa. Nu var detta till fredagens middag för trerätters hinner vi sällan äta mitt i veckan men det händer det också.
Jag slängde ihop en soppa som jag inte riktigt visste om den skulle bli god men körde lite på känsla. Soppan visade sig vara kanon, gick hem hos både stor o liten. Bilderna är dock av usel kvalité då min kamera var urladdad. Dessa är tagna med en telefon så jag ber om ursäkt.
Laga soppan, den är som sagt bus enkel att göra o smakade gudomligt.


Detta hade jag i:
500 g räkor med skal
1 paket crabfish
½ purjolök
1 gul lök
vitlöksklyftor
½ tsk paprikapasta
1 fiskbuljong
2 msk creme fraiche
1 msk philadelphiaost
1 dl grädde
citronpeppar
salt
cayannepeppar
ljus redning
citron
olivolja

Skala räkorna, pressa över en halv citron och häll på lite salt, olivolja och citronpeppar. Ställ in i kylen.

Bryn purjon, lök och vitlök i olivolja. Tillsätt crabfischen, buljong samt paprikapasta. Lite vatten till det.
Tillsätt fiskbuljongen och mer vatten låt koka upp ordenltigt.

Sila soppan och koka upp den tillsammans med grädden, creme fraichen och philadelphiaosten. Spara på resterna av crabfishen. Red med ljus redning till önskad konstinens. Smaka ev av med mer kryddor. Lägg lite av den sparade crabfishen i tallriken, häll över soppan och strö på av de inlagda räkorna.

Servra med gott rostat bröd till! Smaklig måltid!