2011-05-31
 14:10:42

Jag odlar själv

Jag har nog alltid haft lite gröna fingrar, en dröm om en egen trädgård så detta är nog inget nytt för dom som känner mig väl. I år blir inte odlingen lika stor som förra året då jag till hösten skördade egen zucchini, pumpa och potatis men det blir en del i alla fall.

I år har jag tre olika sorter tomatplantor, en del gurka, morötter, 4-5 olika sorters sallad och så alla möjliga kryddor. Persilja, mynta, dill och citronmeliss är några av de. Här nedan följer lite bilder på hur det för dagen ser ut.

Investerat i ett litet staket samt ett lite större drivningshus.

Dill på gång

Isbergssallad samt bladsallad

Dagens skörd

Cherry tomater

Elza tomater och bifftomater

Vårlök

Ännu mer sallad

2011-05-26
 22:58:07

Chokladbollar de luxe

En återkommande favorit på fikabordet är chokladbollarna. De är omtyckta bland stora och små dels för smaken men även för att det är så lätta att röra ihop när man är sugen på nåt gott. Mitt recept på chokladbollar är lite annorlunda och innehåller både havre, degistive och nöt-creme. Jag lovar att dom är smarriga och att det är omöjligt att bara ta en! Prova!


Ingredienser:
ca 5 dl mald havregryn (körd i matberedare)
4 degistive kex (smula eller kör i matberedare)
5 st nöt-créme
2 dl socker
150 g smör
2 msk kakao
1 msk oboy
1 tsk vaniljsocker
2-3 msk kallt kaffe
kokos eller pärlsocker (att rulla kokosbollarna i)

Gör så här:
Tärna smöret i mindre bitar och blanda alla ingredienser till en massa.
Forma massan till lagom stora bollar och rulla sedan i kokos eller pärlsocker.

2011-05-25
 20:30:01

Oooey gooey brownies

Dessa underbara brownies är något utöver allt annat jag ätit! Receptet hittade jag hos www.kalasgott.com och var tvungen att prova med detsamma. Skulle kunna äta de till frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag, mellanmål ja ni fattar :) Måste provas helt enkelt!

Oooey gooey brownies

Botten:
120 g Smör
120 g Mörk Choklad
3 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
2 Ägg
3 dl Vetemjöl
2 msk Kakao
1 krm Salt
100g hackad Mjölkchoklad

150 g grovt hackade Marshmallows
1 burk Dulce de Leche*


Chokladtryffeltäcke
125 g hackad Mjölkchoklad
125 g hackad Mörk Choklad
1,5 dl Vispgrädde


Gör så här
Smält smöret och den mörka chokladen över vattenbad. Rör i sockret, vaniljsockret och äggen. Sikta i mjölet, saltet och kakaon. Rör i den hackade mjölkchokladen och blanda så att smeten blir jämn och fin. Bred ut smeten över en smord mindre plåt, ca 20x30cm. Grädda brownien i mitten av ugnen i 175 grader, ca 20 min. Tag ut kakan ur ugnen och strö över marshmallowsen. Sätt in brownien i ugnen igen och låt marshmallowslagret precis smälta, de ska inte ta färg. Bred över dulce de leche över marshmallow lagret. Koka upp grädden till sista lagret, rör i den hackade chokladen och vispa tryffeln slät. Bred tryffeln över dulce de leche-lagret.

* Dulce de leche får man genom att koka en burk sötad kondenserad mjölk på svag värme i 3 timmar. Se till att burken är täckt med vatten under hela koktiden. Låt burken svalna helt innan den öppnas.


Bilderna är mina men receptet är hämtat hos http://kalasgott.com/recept/783/

 


2011-05-14
 20:19:32

Fruktiga rutor

Dessa rutor kan göras med vilken frukt/bär som helst.
Till just denna har jag använt jordgubbar, hallon, mango, persikor, ananas och äpple.

Den vaniljkräm som jag använt mig av kommer från Dolcela lika så vaniljpuddingen. Finns att köpa i välsorterade butiker så som City Gross mf.


Botten:
4 stora ägg
4 msk socker
6-7 msk mjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver

Fyllning:
1 kg valfri frukt (helst färsk men går bra med frysta bär också) Ta ca 1 dl mindre vatten
10 dl vatten
3 dl socker
2 st Dolcela vaniljpuding

Topping:

Dolcela vaniljkräm eller vanligt vispgrädde
Valnötter

Vispa ägg och socker till en krämig smet. Tillsätt mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Smöra och bröa en form och grädda botten i ca 10 min på 200 grader.

Tärna frukten och koka de med vattnet och sockret. När kakan är klar sila av frukten
och lägg dem på kakbotten.

I vattnet som blev kvar rör man ner Dolcela vaniljpudingen som man löst upp i ett par skedar
kallt vatten. Koka puddingen tills den blir tjock och bred ut den över frukten/bären. Låt svalna
så att pudingen blir stel.

Vispa krämen/grädden och bred den över kakan. Dekorera med valnötter.




2011-05-11
 21:26:19

Äppeldröm med vaniljvisp


Äpple blir man aldrig trött på. Njut av denna bomb som är otroligt god...




Botten:
Ett ½ paket degistive kex
150 g valnötter
120 g smör / margarin
1 dl socker
1-1½ dl vatten

3 st tunnt skivade äpple
1 dl sirap
kanel
½ dl farinsocker
½ dl vatten
1 tsk potatismjöl
en klick smör

Vaniljvisp
Hackade valnötter

Gör så här:
Koka vatten och socker. Tillsätt smör och choklad. Rör till en slät massa. Kör kexen och valnötterna i en matberedare. Blanda sedan ihop allt och tryck ut degen i en form med avtagbara kanter. Låt svalna i kylskåp

Skala och klyfta äpplen tunnt. Stek dom i lite smör, tillsätt sirap, kanel och farinsocker. Blanda potatismjölet och vattnet. Häll över äpplena till det blir en tjock röra. 
Häll äppelröran över botten och låt svalna.

Vispa vaniljvispen och bred den som topping över äpplena. Strö på med hackade valnötter. Koka kaffe till och njut

2011-05-11
 00:44:35

Kinder tårta

Det här är min variant av Kinder tårta, en tårta som är väldigt enkel att tillaga.
Den smälter i munnen!



Ingredienser botten:
Ett paket degistive kex
200 g valnötter
225 g smör / margarin
2 dl socker
3 dl vatten
100 g choklad

Gör så här:
Koka vatten och socker. Tillsätt smör och choklad. Rör till en slät massa. Kör kexen och valnötterna i en matberedare. Blanda sedan ihop allt och tryck ut degen över en bakpappersklädd form (använder man runda formar med avtagbara kanter, så halvera receptet). Låt svalna i kylskåp.

Kinder kräm:
250 g smör / margarin
3 dl socker
1 dl vatten
300 g mjölkpulver
2 tsk vaniljsocker
Till granering: kokos eller valnötter, ev smält choklad

Gör så här:
Koka vatten, smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt mjölkpulver (lite i taget). Rör om till en slät kräm (om krämen klumpar sig använd elvisp). Bred krämen över botten och granera med kokosflingor eller hackade valnötter.


 

2011-05-09
 23:00:00

Potatissallad med dill och gräslök

Överbliven kokt potatis blir lätt till denna underbara potatissallad.
Passar utmärkt till fisk.


Ingredienser:
4-5 kokta kalla potatisar
1 dl gräddfil
2 dl creme fraiche
½ tsk senap
1 knippe gräslök (går bra med fryst)
1 knippe dill (går bra med fryst)
örtsalt
peppar
några droppar citronsaft

Tärna de kalla potatisarna.
Hacka gräslöken och dillen fint.
Blanda gräddfilen, creme fraiche och kryddor.
Rör om allt och droppa i några droppar citron.

Ställ i kylskåpet. Servera gärna med gravad lax eller annan god fisk.

2011-05-06
 20:30:16

Lyxig pinocchiotårta a la Lelushka

Denna är i grund och botten en enkel pinocchiotårta men jag har gjort den lite mer festlig.


Botten:
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 ½ dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
4 msk mjölk

Marräng:
5 äggvitor
2 dl socker
1 påse mandelspån

Fyllning:
Jordgubbar
3 dl vaniljvisp (vispad)
2 dl jordgubbssylt
3 dl vaniljkräm

Florsocker

Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt äggulorna en i taget. Rör om mellan varje.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta försiktigt ner det i smeten.
Rör ner mjölken och vispa till en len smet.
Bred ut smeten i en bakplåtspapperklädd långpanna ca 30x40.

Vispa vitorna till hårt skum, vänd ner sockret och vispa en stund till.
Bred ut marängen lite ojämt över smeten, strö på mandelspån och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min
på 175 grader.

Låt kakan svalna och lossa den från pappret.
Skär rakt igenom kakan och ta loss marrängen så att bara "sockerkaksbottnet" finns kvar.
Bred på sylt, vaniljkräm och den vispade vaniljvispen.
Skiva jordgubbarna och bred ut över.
Täck allt med marrängen, strö på florsocker.
Detta är lite pilljobb men det går.
Det går också att dela kakan mitt itu på längden eller tvären, fylla den med sylt, grädde och jordgubbar
och ha över den andre delen.
Toppa med hela jordgubbar :)

2011-05-06
 20:14:34

Festlig smörgåstårta med kalkon

Jag gjorde en avlång men hög smörgåstråta. Den blev super god!
Jag tog vad jag hade hemma så receptet är verkligen eget...



Det jag minns att jag hade i var följande:

1 hel Pågens Jätte franska
salladsblad
gurka
rädisor
körsbärstomater
2 st ägg
½ citron
1 paket tunna kalkon skivor

Fyllning:
1½ burk creme fraiche
1 liten burk gräddfil
1-2 dl hackad gurka
1 liten burk majs
3 dl majonäs (naturell)
½ tub mjukost (valfri smak)
1 msk senap

Kryddor (örtsalt, peppar, paprikapulver, vitlökspulver)

1 liten burk philadelphia att ha runt om i slutet så fester allt bättre.

2011-05-04
 09:18:14

Snabb efterrätt med äpple

 

Detta går snabbt så håll i er!

Ingredienser:

3 st lagom stora äpple
1 msk kanel
1 dl ljus sirap
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
½ dl vatten
1 klick smör
10 st mixade degistivekex
½ dl vispad grädde
1 dl hackade hasselnötter

Skala och hacka äpplena i små bitar.
Stek dem i lite smör.
Krydda med kanel och häll över sirap samt
vatten. In med vaniljsockret också.
Koka tills äpplena blir mjuka.

Först i botten av en fin skål har man i lite av
spadet sen ett par skedar smulad degistive.
Blanda allt lite lätt.
In med ett par skedar äpplen och lite mer spad.
Låt svalna.

Strax innan servering klicka på en klick med vispad grädde
och strö på lite hackade hasselnötter.

2011-05-04
 09:09:50

Syrliga rädisor

Rädisor är något jag lärt mig att äta och tycka om.
Det får gärna vara lite spännande smaker som dessa ska gifta sig med.
Här är en kombination som jag fullständigt älskar! Passar till mycket!


En knipe med färska rädisor
Färsk hackad mynta
2 msk olivolja med citronsmak
En nya Trocomare örtsalt
En pressad citronhalva

Skölj rädisorna. Skiva dem i lagom tjocka skivor.
Hacka myntan fint (går bra med torr också).
Häll olivolja över rädisorna samt den pressade citronen.
Krydda med örtsalt.

Så enkelt men så gott! Smaklig måltid :)