2011-09-21
 09:19:35

Moussaka på mitt vis

Detta är en sådan moussaka som blev till av sånt som fanns hemma. Om jag kunde låta er få smaka eller dofta skulle ni falla pladaskt. Den är krämig, god, godare, godast helt enkelt toppen. Prova ni lär inte ångra er.
Dessutom tog jag mig tid o tog steg för steg bilder för jag kände någonstans på mig att receptet skulle bli lite rörigt.


Detta behöver du:

600 g nötfärs
1 stor zucchini
1 liten purjolök
1 stor aubergine
3-4 skivade potatisar (kan uteslutas)
5-6 körsbärstomater (går bra med en stor skivad tomat)
7 dl mjölk
2 ½ dl matlagningsgrädde
4 dl riven ost
1 dl creme fraiche fresh
2 msk ajvar
1 msk paprikapasta
1 msk kalvbuljong
2 vispade ägg
riven muskot
vegeta
salt
peppar
paprikapulver
vitlöksulver
ljus redning
smör

Gör så här:
Smält smöret och bryn den skivade purjon. Tillsätt färsen. Tillsätt lite vatten, ajvar, kalvbuljong och paprikapasta. Salt, peppar, paprikapulver samt vitlökspulver ska i. Lite mer vatten om det behövs. Koka upp en stund och låt vila. 

Blanda mjölk, matgrädde och creme fraiche i en kastrull. Krydda med riven muskot, peppar, salt, vitlökspulver samt vegeta. Koka upp och red med ljus redning till en len sås. 

Börja med att smörja formen. Lägg först en del färs som botten. Täck med skivad aubergine (spara några skivor), häll på en del sås, en del köttfärs och lägg på ett lager skivad zucchini (spara några skivor). Strö på den rivna osten och resten av färsen. Lägg på riven potatis häll över det vispade ägget samt resten av såsen. Toppa med resterande skivor samt tomaterna. Strö på lite vegeta och pensla med lite smält smör eller olja. Täck formen med alufolie och grädda på 220 grader i ca 40-50 min.
Ta ut och täck av foliepappret, lägg in i ugnen i ca 10 min till eller tills moussakan fått fin färg.

Servera med syrlig sallad och njut!





2011-09-18
 11:20:38

Vallmotårta i världsklass

Detta är något av det godaste jag ätit i tårtväg på bra länge. Detta är så att smaklökarna dansar samba från första till den sista tuggan - detta är en saftig, luftig, smarrig och otroligt god tårta helt utan mjöl. Mald valmo går att få tag på i diverse kryddbutiker eller beställas via nätet.


Detta behöver du:

Kakan:

6 äggulor
2 dl socker
180 g smör
300 g malda vallmofrön (blå)
60 g riven blockchoklad
1 msk rom

glasyren:

ca 200 g valfri marmelad/sylt (jag hade i körsbärssylt med hela körsbär)
100 g ljus blockchoklad
3 msk olja
1-1 ½ dl florsocker

Mixa gulorna med sockret och smöret till en skummig smet. Tillsätt vallmon, den rivna chokladen och romen.
Vispa vitorna till fast skum och blanda det hela försiktet ner i vallmosmeten.

Grädda på 180 grader i ca 25-30 minuter.

Ta ut kakan och bre på sylten/marmeladen. In med den i ugnen i ca 10 min till.

Smält chokladen och oljan på svag värme, tillsätt florsockret och bred ut det hela som topping.

Låt svalna, servera och njut!

2011-09-09
 21:51:06

Kokostosca

Denna lyxiga kokostosca lär du sent glömma. Så otroligt len och god. Här tog den slut snabbare än snabbast :)


Ingredienser:
4 ägg
5 dl socker
2 krm salt
3/4 dl kakao
3 dl mjöl
200 g smält smör

Toscasmet:
200 g kokosflingor
2 dl socker
1 ½ dl grädde
75 g smör
1 dl ljus sirap

Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt salt, mjöl, kakao och lite i taget av det smälta smöret.
Rör till en slät smet. Klä en långpanna med bakplåtspapper, häll ut smeten och grädda kakan
mitt i ugnen i ca 25 min.

Toscasmeten gör du under tiden kakan gräddas. Blanda alla ingredienserna och koka upp på
svag värme i ca 5 min. Rör om hela tiden.

Ta ut kakan ur ugnen, bred på toscasmeten jämt o snyggt. Grädda yttligare 8-9 minuter tills kakan
är gyllene. Skär upp den medan den fortfarande är varm, låt svalna så att toscan stelnar.

Jag satte på grillfunktion i min ugn och på så sätt fick jag snabbt ett fint gyllenebrunt överdrag.

2011-09-08
 14:38:28

Portobellosvampen charmar

Detta är en väldigt god och matig svamp som passar toppen som tillbehör till kött. Svampen är ofta ganska stor och här nedan följer mitt smarrigaste recept.
Vi är 3 personer hemma så många av mina recept är oftast anpassade efter det. Till detta recept så har du med så många svampar som behövs för just ditt sällskap.


Utöver svampen behöver du följande:
½ dl vitlöksolivolja (har man ingen färdig kan man ta vanlig olivolja och pressa i lite färsk vitlök)
ca ½ dl flytande smör
ca 25 g smör
salt/örtsalt

Gör så här:
Tvätta svampen och vänd den med insidan ner så att vattnet rinner av. Gör nya snitt i stjälkarna.
Pressa vitlöksklyftorna, häll över olivolja. Strö på örtsalt över svampen och ha i vitlök/olivoljablandningen.
Klicka till sist i ett par klickar smör i varje svamp.
Tryck ut lite flytande smör i formen precis där du ska placera svampen och lägg sedan svampen ovanpå.
In i ugnen i ca 10-15 min på 200 grader.

Servera till gott kött eller ha det som förrätt ihop med gott vitlöksbröd :)

Så fina blir dom när dom är färdiga :)

Här nedan följer en bild på hur jag serverade mina portobello ihop med potatiskaka, sallad och gott kalvkött! Hade även tzatziki till!


2011-09-05
 20:12:19

Hösten är på infart

Hej alla goa människor där ute!

Hoppas ni haft en bra sommar. Själv har jag haft det gott. Sensemester, god mat, mycket motion och så har jag lapat sol i finfina Turkiet. Jag har varit en super dålig bloggare och uppdaterat bloggen allt för få gånger men så blir det i semestertider. Jag har samlat på mig en massa ny inspiration så det kommer jag att dela med mig av.

Här nedan bjuder jag på lite höstbilder och ber om att få återkomma med något smarrigt kanske redan till helgen! Må så gott alla fina så hörs vi. Följ mig gärna på facebook "Heta grytan".

Gott the med smak av vanilj och kanel. En hel kanelstång får simma med där i glaset
för extra krydda. Doftljus är ett måste :)

Egna äpplen

Minimorrötter

Egenodlade minimorrötter som är super goda!


Vi ses o hörs!