2012-07-23
 22:19:00

Min egen jordgubbscurd

Curd äter man mycket i England, man har det till varma nygräddade scones och som tillbehör på thebrickan. Det pratas ofta om lemoncurd, allså curd gjord på citron men på senare tid kommer det nya smaker. Jag var och plockade egna jordgubbar hos min svärfar. Han odlar ekologiskt så allt är obesprutat och får växa naturligt. Det är så roligt att kliva in bland odlingarna och plocka på sig allt från färska kryddor och örter till nypotatis.
Av jordgubbarna jag tog med mig blev det sylt och så provade jag mig o gjorde en curd. Den blev sååå god. Något lite lösare än jag velat men jag blev för trött för att röra om. Började nämligen koka den vid 23 tiden :) inte så smart men men... Här nedan följer i alla fall receptet!



300 g mogna jordgubbar
2 ½ dl socker
2 ägg
120 g smör (osaltat)
1 tsk burbone vanilj
lite rivet skal av lime eller citron

Rensa gubbarna och mosa dem med en gaffel eller stavmixer. Ner med dem i en kastrull tillsammans med sockret, vaniljpulvret och det rivna lime/citron skalet. Koka samtidigt en kastrull med bara vatten i vilken du får plats med en plast eller glasbunke. Koka gubbarna och sockret i 5-6 minuter. Vispa äggen till skum. Tärna smöret. Ta av jordgubbarna från värmen och häll över dem i äggskummet. Lägg hela den bunken ner i det kokande vattnet och rör om. Tillsätt lite smör i taget. Fortsätt röra till curden tjocknar. Det tar cirka 15 minuter. Rör gärna med plast eller träredskap.

Häll över i burkar och låt svalna. När curden svalnt ställ den i kylskåpet.



Rostat bröd och jordgubbscurd är en kanon kombination! Ost lika så! Den går även bra att använda som fyllning i tårtor mm.