2012-01-25
 22:53:22

Fredagens kyckling med svamp och soltorkade tomater

Kycklingfilén kan varieras ordentligt. Här hemma hör kycklingfiléer till basvara. Jag köper helst färsk gårdskyckling o helst majskyckling. Det finns dessutom en eller två påsar i frysen också.
I fredags så var jag sådär lagom stressad. Så jag körde lite på känsla och slängde ihop detta lite fort av sånt som fanns hemma.
Gott till tusan blev det och jag kommer säkert att göra om det. Nu när jag får skriva ner receptet här så kommer jag att komma ihåg hur jag gjorde, vilket jag annars inte gör. Här hemma smakar maten sällan likadant för det mesta jag bakar, lagar eller gör blir till på ren känsla och av sånt som finns hemma för stunden. Jag är usel på att följa recept...


4 st kycklingbröstfiléer
½ kg svamp
7-8 st soltorkade tomater (i olja)
kycklingbuljong (knorr chef)
2,5 dl grädde (går bra med matlagningsgrädde)
2 msk creme fraiche
vegeta
salt
peppar
vitlökspulver
paprikapulver
smör
ev mjöl till redning
ströbröd

Hetta upp smöret i en panna. I med kycklingen. Stek hastigt på varje sida och lägg ner dom i en gryta med lock.


Skär svampen i lagom stora bitar. Stek i smör. Tillsätt kryddorna och buljongen i med grädden och creme fraiche också. Koka till en lagom tjock sås, red med lite mjöl om så behövs. 
Skär de soltorkade tomaterna. Strö dessa över kycklingen, häll på såsen och toppa med lite ströbröd.


In i ugnen i ca 30-40 minuter på 200 grader. Servera med rostade rotfrukter och god sallad till. 

Smaklig måltid!
2012-01-17
 08:08:20

Egen keso/färskost

Min mor har alltid gjort egen färskost, det har hennes mor också gjort. Det hör liksom till att man gör det. Svårt är det inte men det tar lite tid och kräver lite pyssel. Man behöver inget löpe. Osten blir torrare dessto längre den få stå i ugnen. Vill man ha en mer mjukare och krämigare ost så har man den bara kortare tid i ugnen.

Här nedan följer bilder samt en beskrivning på vad som skett och sker.

Till en början behöver man 5 liter vanlig filmjölk (inte lätt fil, eller filmjölk med tillsatta bakterier)


Sätt ugnen på ca 100 grader (ej varmluft). Häll mjölken i en gryta, kastrull. Ej tjockbottnad.
Ställ den i mitten på ugnen och låt stå i ca 1-1 ½ h. Skaka lite lätt på grytan och se om mjölken
blivit kompakt och om den släpper från grytan. Det ska ha bildats vassle.


Snitta ostmassan i lagom stora bitar. Skaka lätt och se så att bitarna är lösa. Är dom inte det ställ in osten
i den varma ugnen och låt stå 30-40 min till.


Lyft över ostmassan i ett durkslag och låt vasslen rinna av. Känner du att din ostmassa blivit
för krämig eller för lös låt den rinna av och häll tillbaka den i grytan igen. In i ugnen och gör om processen.
Ju längre massan får stå i ugnen dessto fastare ost får man.


Här rinner en sats med ostmassa av. Den gjorde jag lösare för då kan man blanda
med den fasta sorten till krämigare ost. Bakar man paj med osten vill man ha fastare
sort.

Till ostpajen behöver man:

1 paket pajdeg
4 ägg
1 kg färskost
2 msk creme fraiche
4 msk mannagryn
salt
(2 msk creme fraiche till toppingen)
(det går bra att ha i avrunnen spenat om man vill ha spenat & ostpaj)

Blanda saman ägg, ost och mannagryn. Tillsätt salt ev spenat.

Olja botten på en panna och lägg ett par degblad först. Varva degblad
och ostmassa. Avsluta med degblad eller gör som jag att du lägger
ostmassan på ett degblad längst den ena långsidan. Rulla allt samman
till en avlång rulle. Rulla sen ihop den avlånga till en liten bulle och ställ
på en oljad plåt.

In i ugnen i ca 45 min på 200 grader.

När pajen är färdig pensla den med creme fraiche och täck plåten
med en duk så pajen får stå och svalna.


Finns anvisning till potatis och köttpaj här på bloggen som man kan följa om man känner sig osäker.
http://hetagrytan.blogg.se/2011/march/bland-burek-pa-fardig-deg
2012-01-13
 12:50:31

Kladdig kladdkaka med grädde och hallon

Kladdkaka tröttnar man aldrig på. Jag brukar alltid göra i små portionsformar. Känns rätt lyxigt. Toppade denna med grädde och rårörda hallon. Det som gör denna lite extra god är den lyxiga kakaon jag fick med mig  från Söders Krydda www.soderkryddan.nu Det var nog den bästa kakaon jag någonsin ägt och bakat med. Längst ner finns en bild på den, gå in till Lena och hälsa från mig. Köp med er den svarta fina lådan med kakaon, ni kommer inte ångra er!

Ingredienser:
100 g smör
200 g choklad (satsa på finare choklad med minst 70% kakao)
2 ekologiska ägg
3 msk kakao
1 ½ dl socker
1 ½ dl mjöl

Smält smöret och chokladen över vattenbad.
Vispa upp ägg och socker. Sikta i mjölet och kakaon.
Blanda i det smälta smöret och chokladen försiktigt och rör om
till en len smet.

Smörj formarna och strö på lite mjöl. Häll upp smeten (dok inte ända upp).

Grädda i ca 10 min på 160 grader. Provstick för bästa resultat.

Hallonsås:
2 dl frysta hallon
1 msk flytande vaniljarom
1 tsk bourbone vaniljpulver
1 dl florsocker.

Mixa allt till en slät massa. Häll över massan i en sil och pressa ut med en sked. På de viset stannar kärnorna i silen och ut kommer len hallonsås.

Servera tillsammans med kladdkakan och vispad grädde.

Jag kände mig som ett barn i väntan på tomten. Kakaon var gömd innanför flera lager men vilken doft, vilken härlig färg!



2012-01-07
 19:31:52

Lassagne med kycklingkassler och curry

Kassler kan vara lite tråkigt men är så smidigt att ha hemma ibland. Jag hade en bit kycklingkassler och bråttom en dag när jag kom hem från jobbet. Slängde ihop en panna med lassagne och hoppades att det skulle duga. Vet ni vad? På tio röda försvann alla lassagne, kvar blev 4 nöjda grabbar som delade ut varsin 10:a i betyg :) Inte illa ska ni veta då jag här hemma har rätt kräsna grabbar, två av dom i alla fall.


 

1 paket lassagneplattor (jag hade fullkorn)
500 g riven kassler (jag hade kycklingkassler)
½ burk krossade tomater
1 gul lök
2 msk ajvar
2 msk paprikapasta
riven ost
curry
salt
vegeta

Vit sås:
8 dl mjölk
1 dl grädde
cayannepeppar
riven muskot
ljus redning

Börja med att mäta upp mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull. Krydda mjölken och värm upp mjölken. Tjockna till den med redning till lagom fast men rinnig sås. Låt stå medan du fixar med annat.

Smält smör och bryn den finhackade löken. Riv kasslern och stek den lite lätt med löken. Tillsätt krossad tomat, ajvar och paprikapasta. Krydda med curry, vegeta och salt. Låt puttra någon minut.

Häll 1-2 dl sås i botten på pannan. Täck pannan först med lassagne plattor. Varva plattor, sås, kasslerröra och riven ost. Gör så hela vägen upp, avsluta med vit sås. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 min. Ta ut pannan och täck den med alufolie. Låt stå 5-10 min. Servera med god sallad till.

2012-01-04
 19:49:38

Nyårsfirandet från vårt hem


God fortsättning fina ni!
Hoppas det nya året blir ett toppen år för er alla. Vi hade det gott och höll oss hemma i vår vrå. Sprakande brasa, bubbel i glaset och god mat. Här nedan följer lite bilder. Recept på tårtan får ni, de andra rätterna beskriver jag bara. Är det någon som vill ha recept på dessa vänligen skriv till mig så mailar jag.


Orentalisk lilja spred en underbar doft! Blommorna kommer från Klostergårdens blommor. Klostergatan 11 Växjö. http://klostergardensblommor.se/2011/october/nagra-bilder-fran-butiken.html Super mysig butik med gullig personal.

Plockmat

Tårtan
Ingredienser till tårtan:
300 g mandelmassa
2 ägg
2 msk potatismjöl


Fyllning

3 dl vispgrädde

200 g vit choklad

2 ekologiska ägg

2 msk rom


Garnering

Guldchokladhjärtan och små guldkulor

 

Sätt ugnen på 175 grader. Klä bottenplattan av en form med löstagbar kant med smörpapper. Har du inget smörpapper smöra och bröa formen ordentligt, speciellt i botten. Riv mandelmassan. Vispa upp äggen och blanda med mandelmassan och potatismjölet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Låt kakan kallna och ta bort den från smörpappret. Diska formen noga. Vänd toppen så den hamnar i botten och ställ tillbaka den i formen.

 

Vispa grädden. Smält chokladen i vattenbad. Vispa upp äggen i en bunke. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner romen och sist grädde. Bred ut moussen över kakan i formen. Täck med plastfilm, frys i minst 3 timmar.

 

Garnera med silverkulor/hjärtan eller mandelspån!




Lamm, kyckling, potatisgratäng, sallad en del av maten.

God fortsättning på det nya året önskar jag er! Tack för ni följer mig!