2011-07-21
 22:33:58

Pizza på knaprig botten

Idag var inte väderguden något vidare snäll. Solen håll sig borta, regnet o vinden sparade inte på krutet. Med andra ord så var det bakväder. Här gjorde vi pizza och det som gör denna pizza sådär extra god är ju degen. Knaprigt o närmast pizzerians man kan komma :)


Pizzadeg:
ca 3 dl vatten
1 paket torrjäst (söta deg)
½ dl olja
5-6 dl mjöl (gå på känsla)
2 krm salt
1 krm socker
2 krm vitvinsvinäger

Värm vattnet till strax över 37 grader. Lägg i jästen och rör om så den löser sig.
Tillsätt oljan, saltet och sockret. Rör om.
I med vitvinsvinägern och 1 dl mjöl. Ta en visp och vispa så det blir som pannkakssmet.
Tillsätt mer mjöl, lite i taget. Vispa tills du får en något fast deg som inte längre går att vispa.
Tillsätt resten av mjölet och arbeta in degen. Den ska inte vara för fast men ska lossna från
bunken.
Fördela degen till den antal pizzor du vill baka och låt den jäsa i ca 10-15 min under bakduk.

Alla mått i detta recept är ca mått då jag körde på fri hand. Mjölmåtten
är det som bli lurigast att sätta allt annat är nog som det ska vara.
Degen ska i alla fall inte vara för fast.



När degen jäst färdigt lägg den på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen
med en brödkavel till önskag form och tjocklek, lägg den på bakplåtspapper och 
täck med bakduk. Låt vila till du förbereder det du ska ha på. 

Tomatsåsen:
1 burk krossade tomater
1 tsk vegeta
2 krm vitlökspullver
lite oregano
1 msk ljus redning

Koka alla ingredienserna tills tomatsåsen käns len och slät. Låt svalna.

Bred tomatsåsen över pizzadegen, lägg på det du önskar börja dock 
alltid med osten först. På min pizza hade jag, ost, räkor, tonfisk, soltorkade tomater
svamp.

Grädda pizzan i mitten av ugnen i ca 5-6 minuter på 250 grader. 
Sen lyfter du över pizzan från plåten genom att ta i kanterna på 
bakplåtspappret och lägger den direkt i botten på ugnen.
Låt den gräddas så ytterligare någon minut.

Blöt en kökshandduk, ta ut pizzan från ugnen och lägg den på den i några sekunder.

 Servera med god syrlig sallad o NJUT!

 
Min pizzabotten ska vara tunn o knaprig :)

2011-07-08
 00:13:56

Ett fågelbo av riven potatis

Ja, visst låter detta konstigt men det ska nog snarare läsas som en potatisbakelse. Vi har här hemma en liten kille som kommit in i en period då han tror att man kan leva på luft. Hittar man på en massa konstiga namn på rätt enkla rätter så blir det genast lite roligare att äta. Så när han idag frågade om vad det blir till lunch så fick han svaret "ett fågelbo".

Detta enkla tillbehör går att göra utan ägg också, passar utmärkt till kött o kyckling. Blir bra till köttbullar med lite lingonsylt, ja det passar till mycket helt enkelt.



3-4 rivna potatisar
1 dl grädde
2 msk mannagryn eller ströbröd
lite riven muskot
salt
peppar
1 ägg till varje portion
smör
Går också att ha i riven ost om man så vill.

Riv potatisen grovt och skölj den under kallt vatten.
Krama ut vattnet.
Krydda med salt, peppar och riven muskot.
Tillsätt grädde ev riven ost samt mannagrynen/ströbrödet.

Smörj portionsformarna och fyll dom med potatissmeten.
Gör ett avtryck med tummen i mitten så att man kan knäcka
i ett ägg.
Grädda i ca 15-20 min på 200 grader.

När potatisbakelsen fått fin färg ta ut den från ugenn och knäck
försiktigt i ett ägg. In i ugnen någon minut till beroande på hur man
vill ha sitt ägg stekt. Gör man dom utan ägg så behöver man då inte
trycka in med tummen. 
 
Servera och njut!



Måste säga tack till min mor för dom super söta portionsformarna <3 Tack mamma!

2011-07-03
 17:31:20

Vanilj och blåbärskrans

Idag så är det kvavt här. Regnet hänger i luften. Vi blev sugna på god fika så då var det inte annat än o sätta igång. Blev vanliga kanelbullar samt en otroligt saftig och god krans. Kransen är fylld med vaniljkräm och egengjord blåbärssylt.






Grundrecept bullar

1 paket torrjäst (söta deg)
125 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 dl sirap
Ca 14-15 dl mjöl

Förutom allt som behövs till degen behöver man till detta recept också ca 1½ dl blåbärssylt, 2 dl vaniljkräm, 1 ägg, pärlsocker, mandelspån, strösocker, kanel samt någon tsk potatismjöl.

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°C. Häll det över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt, socker och sirap samt nästan allt mjöl men spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig och låt jäsa under duk i ca 30 min. Tag upp degen och lägg den på ett mjölat underlag och knåda den smidig. Dela den i två lika stora delar och kavla ut den till en fyrkant. Bred på vaniljkräm (jag körde med snabbvaniljkräm 2dl mjölk, 5 msk marsanjpulver 1 tsk vanijsocker) samt blåbärssylt. Strö på lite potatismjöl över sylten så fångar den upp den västa som sylten släpper.  Rulla ihop och skär i lagom tjocka skivor. Börja med att lägga kanterna i mitten och fyll på formen med resten.
Den andra delen kavlar man ut på samma sätt, breder på smör, strör på socker och kanel. Skär i lagom tjocka bullar och fyller runt om blåbär/vaniljbullarna.

Låt jäsa i ca 20min.

Pensla med vispat ägg, strö på pärlsocker och mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 min på 200 grader.