2012-04-17
 10:34:50

Breskvice eller underbara kakor som i mitt hemland kallas "persikor"

Dessa små kakor har jag som barn hjälpt min mamma att göra så många gånger. Vi kunde sitta alla barnen, mamma o pappa runt bordet, rulla små bollar av degen, gröpa ur de när de svalnat och till slut rulla de i socker :)

Det som var mest fashinerande då var ju klart karamellfärgen som färgade mjölken rosa :) Dessa tar lite tid att göra men blir så otroligt goda, fina att titta på. I Bosnien kallas dom för "breskvice" vilket betyder persikor när man översätter det. Visst kan man med hjälp av lite fantasi se en o annan persika i dom...


Deg:

3 st ägg
2 dl olja (vanlig raps)
2 dl mjölk
3 dl socker
2 tsk bakpulver
ca 10-12 dl siktat mjöl

Vispa samman ägg, mjölk, olja och socker. Blanda bakpulver och mjöl. Börja med hälften mjöl och tillsätt mer efter hand. Sikta försiktigt ner mjölet. Vispa tills degen släpper från bunken och inte fastnar i fingrarna. Där kan du behöva ha i mer mjöl än det står eller mindre. Men så fort degmassan släpper från bunken är den klar. Plasta in kakdegen och ställ den för vila i ca 40min i rumstemperatur. 
Sätt ugnen på ca 150-150 grader (ej varmluft).

Dela upp degen i 4 lika stora delar. Ta fram en bit i taget låt de resterande vara inplastade. 
Rulla ut en längd och dela upp den till mindre bitar av vilka du rullar små bollar. 
Lägg degbollarna på en bakpapperklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen. Bollarna ska förbli ljusa på ovansidan. Börjar de spricka har du för hög värme. Bättre att ha lägre temperatur i ugnen och grädda dem längre än att de spricker. På 150 grader hade jag mina i ungen i ca 30 min. Undersidan blir mer gräddad men den sys inte.


När bollarna är färdiga ta ut dem och låt de svalna.

Gröp ur dem försiktigt med en vass kniv. Se till så de blir hela. Spara smulorna till fyllningen.

Fyllning:


Kaksmulor
Sylt 
Hackade nötter
lite margarin

Kör smulorna i mixer. Tillsätt sylt och hackade nötter samt lite magarin. Här kan du variera dig som du vill. Jag gjorde hälften med drottningssylt och den andra halvan med nougatsås och valnötter. Smeten ska i alla fall inte bli för fast. 

Fyll sedan kakorna och sätt ihop dem.

Värm upp ca 4dl mjölk. Tillsätt karamellfärg (röd). 
Doppa de ihopsatta kakorna i mjölken, rulla dem i socker, pensla ev lite orange färg på dom. Dom blir bäst om de får stå över natten. Täck de då med plastfolie och förvara i rumstemperatur. De går även bra att frysa in.

2012-04-11
 00:59:06

Kycklingfrikadeller med pasta och krämig sås

Efter ett ofrivilligt uppehåll så kan jag äntligen blogga igen! Jag har skrivit på gruppens facebooksida och detta via min mobil då min dator slutat fungera. Nu har jag en ny dator och en hel del nytt som jag efter hand ska försöka att lägga upp. Vi har inte matstrejkat, så nu vet ni att min fråvaro från bloggen berodde på att jag varit utan dator.

Här nedan följer et gott recept på kycklingfrikadeller med pasta. Så har du överbliven ris, bulgur eller couscous släng den inte. Den åker ner i kycklingfärssmeten och blir till otroligt goda frikadeller.



Kycklingfrikadeller:

400 g kycklingfärs
1 dl kokt ris/bulgur/couscous eller ½ dl ströbröd
1 äggula
1 klyfta riven vitlök
1 msk ajvar
1 tsk vegeta
1 krm peppar
1 krm paprikapulver

Blanda alla dessa ingredienser till en smidig smet. Rulla till lagom tjocka biffar och stek dem i smör så att de får en fin yta.

Sås:

½ kg skogschampinjoner
1 gul lök
1 tsk paprikapasta
½ burk philadelphia med vitlök
2 msk creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk vegeta
persilja färsk eller fryst
smör
Ev redning
 
Valfri kokt pasta.

Skiva löken och svampen. Fräs i smör. Skiva frikadellerna i lagom tjocka skivor. Stek ihop med löken och svampen. Tillsätt paprikapastan och lite vatten. I med vegeta och de övriga ingredienserna. Låt puttra en stund så att frikadellerna tar in av smakerna. In med den kokta pastan vänd så att allt blandas väl. Tillsätt ev redning om du vill ha tjockare sås. 

Servera och njut!