2011-10-28
 10:08:40

Bamija/Okra med lammkött

I mitt hemland äter man en del bamija eller okra som det heter på svenska. Mer information om okra finner ni här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Okra
Det är super gott ihop med lammkött och enkelt att laga. Okra kan köpas rå, fryst, torkad eller konserverad. Finns i de flesta välsorterade butiker. Jag använder mig helst av färsk men när det inte finns så står den frysta som nästa val.

Till grytan jag gjorde idag hade jag följade i:

1 kg lammkött med ben
1 stor gul lök
1 morot
½ purjolök
vitlöksklyftor
4 msk ajvar
3 msk paprikapasta
1 knorr du chef fond
lagerblad
hela pepparkorn
cayennepeppar
vegeta
vitlökspulver
400 g fryst okra
olivolja
ev pressad citron

Gör så här:
Hacka lök, vitlök, morot samt purjolök. Bryn allt i lite olivolja.
Tillsätt köttbitarna och vänd dem så alla ytorna får fin stekyta.
Tillsätt lite vatten samt ajvar, paprikapasta och knorr fonden.
Tillsätt ytterligare lite vatten och ha i kryddorna.

Har du fryst okra ta fram den och låt den stå framme. Koka köttet tills det blir mjuk och fint.
Tillsätt mer vatten om det behövs. Sist ska du ha i okran, skölj den och låt den koka med
i grytan i ca 20 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs. Smaka av med mer kryddor vid
behov.

Okran innehåller ämne som binder så ha inte i redning eller mjöl. Rör inte om så mycket i
grytan när du väl lagt ner okran ifall du vill ha den hel.



Servera med gott bröd ev lite pressad citron. Njut!

2011-10-25
 21:18:45

Saftig äppelkaka med pistage arom

Äppelkakan jag bakade idag blev super god. Precis sådär saftig och mjuk som en äppelkaka ska vara. Servera den gärna med vaniljsås eller vaniljglass.



Du behöver:

2 ekologiska ägg
1 ½ dl socker
1 tsk bourbon vaniljpulver
½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 ½ dl olja
50 g riven mandelmassa
3 dl vetemjöl
½ dl mjölk
50 g hackade pistagenötter
½ msk pistage arom
2 st skivade äpplen
kanel
pärlsocker

Gör så här:

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt olja, bikarbonat, bakpulver, pistage arom o vaniljsocker rör om.
Häll i lite mjöl i taget samt lite mjölk i taget. Tillsätt den rivna mandemassan och pistagenötterna, rör försiktigt om så att inte mandemassan klumpar sig. Häll ut smeten i en bakpapperklädd form.
Skiva äpplen och stick ner dem i smeten, strö på kanel och pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen på ca 180 grader i 20 min. Provstick för att vara säker att kakan är färdig.

Ta ut kakan från formen och vänd formen över så att kakan får ligga under och svalna.
Servera med vaniljsås eller glass!

2011-10-15
 18:19:20

Min egen kvittenmarmelad

Äntligen så fann jag frukterna som jag länge har letat efter! Vet att de brukar komma in i butikerna till hösten och längtan har varit stor. Fann de till slut i en orientalisk butik som heter "Brödernas frukt o grönt" här i Växjö. Mycket trevliga killar, väldigt fräsch butik. Till en rätt kräsen kund som jag kan upplevas vara har de till och med tagit hem saker på beställning. Verkligen värt ett besök om ni inte varit där innan. De finns på Verkstadsgatan, dörr i dörr med Ingers smörgåsar.
Nåväl så bjuder jag här på mitt egna lilla recept. Har aldrig gjort något med kvitten men fick tips av min mor att låta de mogna till sig lite i ett soligt fönster.
Började med att ställa de inne i mitt sovrum. Vilken härlig doft jag vaknat till i ett par dagar!! De började dofta otroligt gott ju mer mogna de blev. Nu har de blivit till en otroligt god marmelad som man kan ha till mycket. Föredrar själv att äta den med ost och kex. Philadelphia och något gott grovt bröd, en klick av marmeladen och så gör smaklökarna volter :)




Jag köpte 4 st stora kvitten och fick med 1 liten på köpet (ca 1,2kg)
1 kg vanligt socker
50 g valnötter
1 msk krav bourbon vaniljpulver
lite pressad färsk citron

Gjorde en utan nötter och vaniljpulver.

Skala frukterna och riv de grovt. De bir missfärgade rätt så lätt men det brukar försvinna när man pressar lite citron över. Hacka nötterna. Vill du inte ha nötter/vaniljsocker i hela marmeladen tar du bort en del.

När alla frukterna rivits strör man över sockret och rör om med en träsked. Låter det hela stå framme i ca 20-30 minuter innan det ska koka.

Koka först på svagt värme och rör om. Tänk på att inte låte det koka in för mycket då kvittenfrukten i sig är väldigt pektinrikt.

Dessvärre får jag återkomma med att visa bilder på den färdiga marmeladen då min kamera strular. Skickar med några bilder jag hann ta på frukterna när de var hela :)

2011-10-04
 14:10:59

Marmelad på körsbärskornell

Så här dax på året är det många som kokar egen sylt, marmelad och gör massa goda inläggningar. Jag är en av dom! Samlat på mig alla möjliga frukter och bär.
I helgen var jag dock och hälsade på min mor. Hon var ute i skogen och skulle plocka svamp då hon stötte på ett träd med körsbärskornell. Frukten är små, avlånga, röda och väldigt syrliga med en rätt så vass kärna. Man plockar de oftast när de är på gränsen till mogna, låter de mogna på en filt och då blir de knallröda och mjuka. Resultatet blir något som är så gott oavsett om du gör marmelad, saft eller äter de som de är.

Jag gjorde rårörd marmelad. Det är något bökigt och jag fick prova mig fram både med potatispress, olika silar och durkslag men till slut så hittade jag ett bra sätt. Här nedan följer bilder på hur jag fick till den. Ut till skogen o leta efter ett kornellträd...


Rensade och tvättade


Pressa bären genom en sil med en sked. Eller så får du hitta ditt eget sätt.

Så ska det se ut och kärnorna ska som gott vara nakna.

Väg sedan den pressade massan och tillsätt lika mycket socker. Rör om med en träsked och ställ
in i kylskåp i ca 2h. Ta fram och rör om ytterligare och låt stå över natten i kylskåpet.


Häll över marmeladen i torra glasburkar, förslut väl och förvara i kylskåp.

Degistivekex, philadelphiaost och kornellmarmelad.