16:49:46
Tiramisu
Ingredienser:
2 dl starkt kaffe
3 ägg
100 g socker
250 g mascarponeost
120 g piskote kex
kakao
2 ml romarom
Gör så här:
Koka kaffe och låt det kallna. Tillsätt romarom.
Vispa äggulor och socker och tillsätt mascarponeost lite i taget och fortsätt vispa.
Doppa piskote kexen i det avsvalnade kaffet och lägg ut dem i en fyrkantig form.
Häll hälften av smeten över kexen och upprepa ytterligare ett lager.
Sikta kakao över kakan, täck med folie och låt stå i kylskåp några timmar.
15:39:24
Vårens vitaminbomb - nässlor!
Med dessa två bidrag tävlar jag på Kalasgott http://kalasgott.com/tavlingar/manadens-matutmaning-april/ Vårkänslor!
Vad passar inte bättre än nässlor som brukar vara tidiga vårtecken. Då är dom som godast och sticks som minst :)
Ingredienser till 6 st stora muffins:
3 dl polenta mjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver1 tsk bikarbonat
1 tsk paprikapasta
1 tsk salt
2 ägg
3 dl keso
1 msk olivolja
2 krm peppar
1 liten gul lök
nässlor (jag hade i ca 5dl)
Blötlägg nässlorna med lite salt och låt stå en stund.
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt ägg och keso.
Riv löken och tillsätt den samt salt och olivoljan.
Rör om ordentligt.
Sila av nässlorna och kör dem i mixern med lite olivolja.
Blanda ner dem i smeten.
Smörj muffinsplåten eller använd stora amerikanska muffinsformar.
Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 10-15 min. Prova med sticka om de är klara!
Låt svalna!
Ingredienser:
3 stora mjöliga potatisar
1 finhackad morot
6 dl nässlor
2 msk kycklingbuljong
3 dl grädde
1 krm paprikapulver
1 krm peppar
1 tsk vegeta
1 krm vitlökspulver
smör
en klick creme fraiche
Kör nässlorna och moroten i en mixer med lite olivolja.
Stek allt på svag värme i lite smör.
Tillsätt lite vatten och kycklingbuljongen.
Koka en stund, tillsätt små mängder vatten vid behov.
Skala och tärna potatisarna.
Tillsätt övriga kryddor samt de tärnade potatisarna.
Tillsätt 2-3 dl vatten och låt allt koka tills potatisen blivit mjuk.
Mixa soppan slät, tillsätt grädden och koka upp en stund.
Smaka av med mer kryddor om det behövs.
Klicka i en liten klick creme fraiche strax innan servering.
Jag har droppat på lite pumpafröolja!
Smaklig måltid!
09:57:02
Kifle
Det är så mjukt o saftigt, man äter det som det är eller med olika pålägg. Kilfa börjar man äta som barn och växer aldrig ifrån det.
Just dessa påminner mig så mycket om min barndom. Receptet är från en man som jobbat som bagare i 40 år! Hans brorsdotter fick det och jag är så otroligt tacksam för hon spridit det vidare!
Nu får ni lova att baka dessa!
Ingredienser:
1 kg specialmjöl
150 g smör
1 dl mjölk
4-5 dl vatten
1 msk vinäger
1 paket jäst (50g)
2 tsk salt
2 tsk socker
Gör så här:
Smält smöret och låt svalna.
Värm mjölken till 37 grader tillsätt 1 tsk socker
och smula ner jästen.
Värm vattnet till 37 grader tillsätt vinäger.
Sikta mjölet och ha i resten av sockret och saltet.
Tillsätt hälften av vattnet samt smöret och till sist
mjölken o jästblandningen.
Arbeta till en smidig deg som lossnar lätt från bunken.
Låt jäsa under duk i ca 50 min.
När degen jäst ta upp den och knåda den en stund, lägg
ner den i bunken igen och låt jäsa under duk yttligare 25min.
Värm ugnen på 250 grader.
Dela degen i 15 bitar och kavla ut bitarna. Rulla till små giflar.
Låt jäsa i 25 min, pensla med vatten och strö på lite grovt salt.
Grädda i ugnen ca 10-12 minuter.
Vill man ha den vita salta degen på så blandar man
en del vatten, en del mjöl och salt. Smeten ska bli lite tjockare
än pannkakssmet.
Man tar ut giflarna ca 5 minuter innan gräddtiden är slut och
har på saltsmeten med hjälp av en gaffel. In i ugnen igen!
Låt svala under duk! Går jättebra att frysa.
21:44:48
Pasta med kyckling och portobello
Ingredienser:
2 stora kycklingfiléer
2 msk kycklingfond
1 msk ajvar
1 tsk paprikapasta
3 stora portobello svampar
1 gul lök
2 dl grädde
2 dl vatten
peppar
paprikapulver
vitlökspulver
ljus redning
Valfri pasta
Gör så här:
Koka pastan och låt den rinna av.
Koka kycklingfiléerna med lite salt. Låt svalna något och skär
i lagom stora bitar.
Bryn löken i lite smör, tillsätt svampen och kycklingen.
Ha i lite vatten och låt puttra lätt.
Tillsätt paprikapastan, ajvar och kryddor. Koka 10-15 min.
Ha i den färdikokta pastan och rör om.
Tillsätt grädden och ev redning.
Låt allt koka till en krämig sås.
Servera gärna med lite riven parmesan på.
00:08:59
Himmelskt god kokos o choklad bomb
Den passar till både fest och vardag. Fler anledningar behövs inte - BAKA DEN!
Ingredienser:
200 g kokos
200 g choklad (helst med hög kakaohalt)
175 g smör eller margarin
1 ½ dl socker
4 ägg
½ tsk bikarbonat
2 msk kakao
Ingredienser Topping
200 g choklad (jag tog hälften vit choklad)
1-1 ½ dl grädde
Gör så här:
Mixa kokosen och chokladen med en mixer.
Vispa den rumsvarma smöret med sockret pösigt.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa kraftigt mellan varje.
I med bikarbonat och kakao. Tillsätt kokos/choklad mixen.
Rör om till en jämn smet.
Klä bottnet på en form med löstagbara kanter med smörpapper.
Smörj kanterna och pudra lätt med mjöl.
Häll smeten i formen och grädda i mitten på ugnen i ca 20-30 min på 180°
Stick med sticka och känn efter 20 min. Jag hade min i ca 25.
Låt kakan svalna.
Topping:
Smält chokladen över vattenbad.
Värm upp grädden (får inte koka) och tillsätt chokladen
under omröring. Bladnda till en len smet.
Om kakan fått ojämn topp ta bort kanten på formen och skär av toppen
till en jämn yta. Ställ tillbaka i formen och häll på den varma chokladen.
Låt stelna till helst över natten.
Jag hade den vita toppingen först. Lät den stelna lite men inte helt, sen
hade jag över den med ljus choklad.
Toppa med hackade nötter, kokos eller pudra med florsocker.