2012-05-19
 21:14:36

Saftig rabarberkaka med jordgubbar

Nu börjar dom bli lagom tjocka o fina, dom där stora stjälkarna med dom enorma bladen. Ja, jag talar om rabarbern. Här om dagen när jag kom hem så står det utanför min dörr en hel påse med nyskördad rabarber. Det var en av våra grannar som hade plocka dom, sköljt dom och lämnat utanför min dörr. Jag blev så lycklig! Tusen tack till dig.

En del frös jag in och en stor del blev till denna underbara kaka.


Jag körde med en dubbel smet av muffinssmeten:

4 dl mjöl
1 ½ dl socker
4 tsk bakpulver
2 krm salt
2 tsk vaniljpulver (räcker med ½ tsk bourbone vanilj)
1 dl marsanpulver (sådan man gör vaniljsås av)
1 stort eko ägg
3 dl mjölk
1 dl vanlig matolja

ca 1 kg rabarber
1 ½ dl jordgubbssylt
1 dl socker
½ tsk potatismjöl

Florsocker


Sätt ugnen på 175. Blanda alla torra ingredienser väl. Vispa ägg, mjölk och olja i ca 1-2 minuter.
Sikta i de torra ingredienserna och blanda till en smet.

Skala och skär rabarbern i ca 1 cm tjocka bitar. Blanda dom med jodgubbssylten, sockret och potatismjölet.

Klä en form med bakplåtspapper. Häll först lite av smeten i botten så att hela formen täcks. Fördela rabarberblandningen jämt över allt. Häll på resten av smeten.


Skjuttsa in i den varma ugnen i ca 30 min. Provstick med stickan.
Ta ut från ugnen och ta upp den med hjälp av bakplåtspappret. Lägg formen över den och låt den svalna. Pudra med florsocker och servera med krämig vaniljsås och glass.

2012-05-15
 22:57:20

Lammframdel i ugn

Lamm är så gott! Helst ska den ju vara grillad men går även att göra i ugnen. Blir sådär super gott. Köp gärna färskt lammkött för då blir det som bäst. Förvärm ugnen på ganska hög värme (gärna grill funktion) och stek i form med lock, annars kan man linda in formen med alufolie när köttet fått fin yta.


Detta behöver du:

Lammkött med ben (kör på hel framdel eller bakdel)
Salt
Olivolja gärna med vitlökssmak
Vitlöksklyftor
Vatten
potatis
asiatiska kryddor (finns i frysdisken)
vegeta


Tvätta av köttet. Skala och strimla fint vitlöksklyftorna. Gör jack i köttet, fyll med vitlöksklyftor. Smörj in köttet i olja. Gnugga in salt. Häll ca 2-3 dl vatten i en form, lägg försiktigt ner köttet och ha in den i den varma ugnen som du värmt upp på maxvärme. Låt köttet få en fin yta (tar ca 10 min) på båda sidorna.
När köttet fått fin yta häller du i ca 2 dl vatten till och lägger på locket till din form eller lindar in den med foliepapper. Sänk värmen till ca 150-170 grader och låt köttet vara i ca 40 min.

Skala under tiden potatis och klyfta den. Häll på olivolja och krydda med vegeta och asiatisk kryddblandning. Kör på ordentligt med kryddor.

Ta ut formen med köttet och lägg ner potatisen. Häll med ev lite vatten. På med locket igen, in i ugnen i ca 15-20 min.

Servera med god syrlig sallad till...

2012-05-08
 12:18:49

Saftiga stora blåbärsmuffins

Jag är en sådan person som kan gå och längta efter riktigt stora och saftiga muffins. Dessa är en av dom bästa jag lyckats få ihop med just blåbär. Det går utmärkt att byta ut blåbären mot hallon, björnbär eller andra frysta bär/frukter.


Till 6 st stora formar behöver du följande:

4 dl mjöl
1 ½ dl socker
4 tsk bakpulver
2 krm salt
2 tsk vaniljpulver (räcker med ½ tsk bourbone vanilj)
1 dl marsanpulver (sådan man gör vaniljsås av)
1 stort eko ägg
3 dl mjölk
1 dl vanlig matolja
ca 1-2 msk blåbär per muffinsform

Florsocker

Sätt ugnen på 175. Blanda alla torra ingredienser väl. Vispa ägg, mjölk och olja i ca 1-2 minuter.
Sikta i de torra ingredienserna och blanda till en smet.
Fyll formarna med ca 2 msk smet. Lägg i 1 msk blåbär och ytterligare 1 msk smet. Ha i 1 msk blåbär till och 1-2 msk smet till. Fördela smeten på samma sätt i resten av formarna. Grädda i ca 25-30 min mitt i ugnen. Har du mindre muffinsformar så blir gräddtiden något kortare. ca 15-20 min...

Ta ut från ugnen och ut från formen direkt. Pudra med florsocker och låt muffinen svalna.


Bjud till fika och njut :)
2012-05-03
 10:20:58

Oreo tårta

Ja, nu lossnar det här i tidsschemat. Jag får ibland inte ihop tiden, därför blir tyvärr bloggen lidande. Vi matstrejkar inte det är nog ingen fara på den fronten men just att få tid till att sätta sig och skriva är kankse inte det enklaste. Här nedan kommer ett smarrigt recept på en otroligt god Oreo tårta. Oreo är ett hårt kex som finns att få tag på i hela världen så även ni som läser min blogg från utlandet får nog tag på ett par paket Oreo kex. Gör den gärna kvällen innan eller mer än 6-7 timmar innan servering så blir den sådär bäst.


Till botten behöver du:

1 ½ paket Oreo kex
100 g smält smör

Ljus kräm:

200 g philadelphia ost
2,5 dl florsocker
2,5 dl vispgrädde

Oreomoussen:
100 g mörk choklad gärna 70% kakao eller mer
3 äggulor
3 tsk socker
3 äggvitor
2 dl vispgrädde
½ paket krossad Oreo kex

Topping:

1 ½ dl vispgrädde
lite florsocker
krossad Oreo kex
riven mörk choklad
kola sås (går bra med annan sås också)


Smält smöret och låt svalna en stund. Klä under tiden en f orm med löstagbara kanter med bakplåtspapper. Mixa kexen i en matberedare till fina smulor. Blanda med smör och tryck ut blandningen i formen. Skjutsa in i kylskåpet.

Vispa philadelphia och florsocker. Vispa separat vispgrädden och blanda med philadelphiavispet till en slät kräm. Vispa inte rör istället försiktigt ihop det med slickepott. Bred krämen över kakbotten och ställ återigen in i kylskåp.

Smält hälften av chokladen över vattenbad. Riv resten av chokladen. Ta av den smälta chokladen från vattenbadet och lägg in den rivna. Rör ihop så även den smälter. Tillsätt äggulor och socker. Vispa äggvita och grädde till hårt skum i två separata bunkar. Blanda försiktigt ihop dessa med chokladmeten. Vispa inte använd slickepot.
Krossa Oreo kexen och ha den in i smeten. Häll över moussen på den vita krämen, ställ in i kylskåpet.


Vispa grädden och florsockret hårt. Bre den över moussen.
Toppa med krossad oreo, riven mörk choklad och kolasås.

Servera och njut!