2011-03-10
13:56:47
13:56:47
Orientaliska biffar

Biffarna
500g lammfärs (går bra med nötfärs eller 50-50)
1 gul lök
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk ajvar
3 msk ströbröd
2 msk mannagryn
1 tsk torkad mynta (går bra med hackad färsk också)
1 tsk vegeta
1-2 krm cayennepeppar
1-2 msk olivolja
2 krm paprikapulver
1 krm sambal oelek (för starkare ha i mer)
ca ½ dl vatten
peppar
salt
Gör så här:
Blanda ströbröd och mannagryn med vattnet till en smet.
Tillsätt ägg och kryddor. Riv löken och ha i den samt
de pressade vitlöksklyftorna. Tillsätt ajvar, olja och till slut
köttfärsen. Blanda allt till en smidig smet, forma biffarna och lägg
dem i en oljad form. Ställ in i kylskåpet.
Sås
4 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 dl matlagningsgrädde
4 msk kalvfond
1 msk soja
salt
Gör så här:
Vispa hälften av grädden med hälften av mjölet till en klumpfri smet.
Tillsätt resten av mjölet och grädden samt matlagningsgrädden.
Vispa till en tunn klumpfri sås.
Tillsätt kalvfond, soja och salt. Koka upp på svagt värme under omrörning.
Låt småkoka under ett par minuter smaka av med mer soja/salt om så
önskas.
Potatis
4-5 potatisar
ca 1 dl ströbröd
20-30 g smält smör eller ½ dl olivolja
Gör så här:
Skala potatisen och dela den i halvor.
Gör jack i halvorna, pensla med lite oljivolja/smält smör.
Strö på ströbröd och lite salt. Lägg på en smord plåt eller
på bakplåtspapper. Ställ in i ugnen tills potatisen blir mjuk och
får fin färg.
När potatisen nästan är färdig, ta fram biffarna och stek dem.
Servera gärna med en god sallad med lite färsk mynta i.
Renchy
Njam njam Lelo :)