2011-12-22
22:11:55
22:11:55
Mystisk rom och potatis skapelse
Detta var mitt bidrag till ICAs tävling "bästa potatisrecept". Tävlingen avgörs den 24/12 så än vet jag inte hur det gått. Släng inte överbliven potatis för det kan bli till något helt otroligt gott! Talar du dessutom inte om vad detta är gjort av så är det nog inte många som skulle kunna gissa innehållet. Detta går klart att göra med pulvermos också men smakar bäst när den görs på mjölig potatis.
1 kg kokt mjölig potatis
250 g smör/margarin (osaltat)
4 dl florsocker
150 g malda nötter (jag hade valnötter)
ca 700 g malen kex (degistive går bra)
romarom
½ dl kakao
200 g choklad (ljus eller mörk)
3 tsk olja
valnötskärnor
Koka potatisen och gör mos av den. Låt svalna helt.
Tillsätt hyvlad smör/margarin samt florsocker. Mixa väl.
I med den malda kexen och nötterna. Tillsätt rom för att
binda det hela.
Dela i två lika stora delar, tillsätt kakao i den ena. Rör om
ordentligt. Gör två lika stora rektanglar och lägg de på varandra
in i en form med avtagbara kanter. Har du ingen rektangulär går
det utmärkt att trycka ut smeten i en rund. Klä den i så fall först med
plastfolie för att lättare få upp den.
Smält chokladen och tillsätt oljan. Häll över, tryck ner nötterna och
låt stelna. Skär i lagom stora bitar. Njut och låt den du bjuder på att
gissa vad du haft i smeten :)
Jag passar också på att önska er alla en riktig God Jul o Gott Nytt År!
1 kg kokt mjölig potatis
250 g smör/margarin (osaltat)
4 dl florsocker
150 g malda nötter (jag hade valnötter)
ca 700 g malen kex (degistive går bra)
romarom
½ dl kakao
200 g choklad (ljus eller mörk)
3 tsk olja
valnötskärnor
Koka potatisen och gör mos av den. Låt svalna helt.
Tillsätt hyvlad smör/margarin samt florsocker. Mixa väl.
I med den malda kexen och nötterna. Tillsätt rom för att
binda det hela.
Dela i två lika stora delar, tillsätt kakao i den ena. Rör om
ordentligt. Gör två lika stora rektanglar och lägg de på varandra
in i en form med avtagbara kanter. Har du ingen rektangulär går
det utmärkt att trycka ut smeten i en rund. Klä den i så fall först med
plastfolie för att lättare få upp den.
Smält chokladen och tillsätt oljan. Häll över, tryck ner nötterna och
låt stelna. Skär i lagom stora bitar. Njut och låt den du bjuder på att
gissa vad du haft i smeten :)
Jag passar också på att önska er alla en riktig God Jul o Gott Nytt År!