21:49:42
Barnsligt goda cupcakes


ca 12-16 st små eller 8-10 stora
Ingredienser:
1 dl strösocker
2 dl florsocker
150 g mjukt smör
3 st mogna bananer
2 stora ägg (3 små)
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.5 tsk malen kanel
0.5 tsk malen ingefära
50 g nötmix (valnötter, hasselnötter mm)
Gör så här:
50g nötmix (valnötter, hasselSätt ugnen på 175°
Vispa strösocker, florsocker och smör poröst och krämigt.
Mixa bananerna och blanda dem i smeten, tillsätt äggen ett i taget och vispa mellan.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten.
Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 min, provstick gärna under gräddningen.
Låt svalna!
Topping:
200 g choklad (gärna med hög kakaohalt)
100 g philadelphia
50 g smör
2 dl florsocker
Gör så här:
Smät chokladen över vattenbad.
Tillsätt smöret och låt det smälta ihop med chokladen.
Tillsätt philadelphian och florsockret.
Rör allt till en krämig topping.
Bre toppingen på kakorna och strö över strössel.
Jag hade mini mentos med jordgubbssmak och tuttifrutti strössel.
21:33:45
Tufahije - fyllda äpplen i sockerlag
4 st äpple
3 dl socker
lite pressad citron
1 tsk vaniljsocker
100 g valnötter
25 g smör
½ tsk vaniljsocker
vispad grädde
Gör så här:
Skala äpplen och ta bort kärnhuset.
Försök att inte göra hål rakt igenom äpplet.
Lägg dem i en kastrull,
tillsammans med 2 dl socker, vaniljsocker och pressad citronsaft.
Koka tills äpplena blir mjuka.
Ta av och låt svalna.
Häll av vattnet tills det blir ca 2 dl kvar.
Tillsätt 1 dl socker och koka till ett lagom segt sockerlag.
Mixa valnötterna (spara lite för att kunna rulla in
äpplen) tillsätt smöret och vaniljsockret.
Arbeta till en smidig smet.
Fyll kärnhuset med massan och rulla in äpplen i
valnötterna. Ställ dem i en skål och häll försiktigt
lite av sockerlagen bredvid.
Toppa med lite vispad grädde.
21:23:14
Len och krämig purjolökssoppa


Ingredienser:
1 purjolök
5-6 potatisar
1 kycklingbuljong (du chef)
1 tsk vegeta
2 krm svart peppar
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
Smör
Gör så här:
Strimmla purjolöken fint. Bryn den i smör.
Skala och tärna potatisarna. Ner med dem
så de får gotta till sig med purjolöken.
Tillsätt buljongen och kryddorna.
Tillsätt 3-4 dl vatten och låt koka tills potatisarna
blir mjuka.
Vill du ha en len soppa utan bitar mixar du den
och tillsätter grädden och creme fraichen.
Smaklig måltid!
23:46:44
Foliestekt oxfilé med idahopotatis och svampsås
Det är nog närmast grillat man kan komma utan att ha eldat :)
All kött går att steka på alimuniumfolié, helst grillfolie då den är lite kraftigare.
Ingredienser:
600 g oxfilé (går bra med kyckling, kalv eller annat kött utan ben)
idahopotatis
portobello svamp
champinjoner
kalvfond
kryddor (peppar, vegeta,cayannepeppar)
matlagningsgrädde
creme fraiche
ljus redning
Gör så här:
Lägg en tallrik över en bit aluminiumfolie och vik lätt in kanterna
så att man får en form.
Lägg folien direkt på plattan.
Klicka dit en klick smör samt lite olja.
Stek köttet direkt på.
Idaho potatisen skalas och skivas tunnt.
Blandas med lite kalvfond och olja.
Ha gärna i lite skivade morötter och lägg allt
i en form eller långpanna. In i ugnen i ca 20 min.
Skiva svamparna och stek dem i smör. Tillsätt kalvfond
och kryddor. Tillsätt matlagningsgrädde och creme fraiche.
Red såsen tjock med ljus redning.
Smaklig måltid!
23:39:57
Från hjärtat mitt - Zuleika tårta
Botten:
2 ½ dl mandel
1 ½ dl strösocker
4 äggvitor
Kräm:
2 ½ dl vispgrädde
4 äggulor
3/4 dl strösocker
50 g smör/margarin
Garnering:
mandelspån, rivna nötter, kokos, strössel (det som man har hemma och tycker om)
Gör så här:
Skålla mandlarna, mixa dem och blanda med sockret.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner i mandelblandningen.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda i 150 grader i ca 35 minuter.
Blanda grädde, äggulor, socker & matfett i en kastrull.
Låt sjuda under vispning tills krämen tjocknat. (Jag kör med mixer direkt i kastrullen)
Låt krämen svalna något och bred ut den över den avsvalnade kakan.
Strö över mandelspånen eller det du valt att toppa tårtan med.
Tårtan blir bäst om den får stå över natten!
23:39:17
Karamelltårta med banan
Botten:
½ paket Degistive kex
125 g smält smör
2-3 msk vatten
Fyllning:
1 burk karamellsås (man kokar kondenserad mjölk i 3h, låter svalna
och på sätt har man otroligt god karamellsås)
2 dl vispad grädde
2-3 bananer
½ pressad citron
mandelspån
1 dubbel daim
Gör så här:
Koka burken med kondenserad mjölk i 3h. Se till så att burken
under tiden ständigt har vatten över sig annars spricker den.
Låt svalna under kallt vatten en bra stund innan du öppnar.
Smält smöret. Mixa kexen och blanda allt till en fin deg.
Tillsätt någon matsked vatten för att få lite mer kompakt deg
så den slipper smula sig.
Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter.
Fördela karamellsåsen jämt.
Vispa grädden och lägg över.
Skiva bananerna och fördela dem över grädden.
Pensla banenerna lätt med lite citronsaft (då blir de inte missfärgade).
Strö på mandelspån och krossad daim.
23:52:14
Mumsig & saftig morotskaka
Ingredienser:
4 ägg
4 dl socker
4 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
ca 400 g rivna morrötter
2 dl olja
4 dl vetemjöl
Gör så här:
Skala och riv morötterna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och
sikta lite i taget ner i äggblandningen.
När hälften av de torra ingredienserna är blandade tillsätt
hälften av oljan.
Vispa en stund och tillsätt resten av ingredienserna
och oljan, till sist in med morötterna.
Smörj och bröa en form, häll i smeten och lägg in i ugnen på 220 ° i ca 45 min.
Gör ett provstick i kakan så vet du bäst när den är färdig.
Ta ut kakan och täck över den med foliepapper. Låt svalna så!
Frosting:
400 g philadelphiaost
1 dl creme fraiche
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
120 g smör/margarin
Blanda allt detta till en len smet. Ställ in i kylskåpet tills kakan svalnat.
Bre smeten över kakan och strö på kokos, hackade nötter eller riven choklad.
17:31:09
Lasagne med portobello
Ingredienser:
Vit sås
7 dl mjölk
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
ljus redning
vitlökspulver
paprikapulver
peppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna och
koka under omröring till en krämig sås.
Låt svalna.
700 g köttfärs
1 gul lök
4-5 st stora portobello
1 buljongtärning
2 msk paprikapasta
1 msk ajvar
pressad vitlök
vegeta
peppar
paprikapulver
riven ost
Riv löken och stek den tillsammans med färsen.
Späd paprikapastan med lite vatten.
Skiva portobello och ner med den i köttfärsen.
Tillsätt ajvar, paprikapastan, vitlöken och kryddorna.
Häll en del av såsen i botten.
Lägg på lasagneplattor så att de täcker formens botten.
Lägg på köttfärs, riven ost och sist lite mer sås.
Varva tills alla ingredienserna är slut
men se till att det blir kvar sås till toppen.
In i ugnen på 220° i ca 45 minuter.
När lasagnen är färdig ta ut den från ugnen.
Lägg aluminiumfolie över formen och låt den stå och svala.
Servera med sallad!
Smaklig måltid!
20:37:05
Mystiska päron
5-6 st päron (rätt hårda)
1 tsk vaniljsocker
1 hel vaniljstång
1 dl socker
1-2 droppar pressad citron
1 msk rom arom
1 tsk karamellfärg (valfri färg)
vatten
kokos
vispad grädde
Gör så här:
Skala päronen men låt skaftet vara kvar.
Ställ de i en kastrull och häll på vatten så det täcker päronen.
Tillsätt karamellfärg, socker, rom och vaniljsocker.
Kärna ur vaniljstången, lägg ner fröna och lägg även med hela stången.
Låt koka så att päronen blir mjuka.
Ta ut päronen samt vaniljstången.
Häll av en del av vattnet, behåll ca 1 dl.
Tillsätt ½ dl socker och koka upp till det blir en tjock smet.
Rulla först in päronen i den tjocka såsen, sedan i kokos.
Servera med vispad grädde och några droppar av såsen.
17:30:20
Fisk i gömma
Jag gjorde både i gryta och i bakplåtspapper för jag hade inte
tillräckligt med bakplåtspapper för tillfället.
Ingredienser
500 g vit fisk (torsk eller annat gott)
200 g skalade räkor
1 paket crabsticks
1 stor morot
2 röda spetspaprikor
2 stora portobello svampar
1 fiskbuljongtärning
½ pressad citron
2-3 msk citronolivolja (går bra med vanlig också)
2 dl vispgrädde
ljus redning
vegeta
svart peppar
paprikapulver
bakplåtspapper
små smörklickar
Gör så här:
Tärna fisken och crabsticksen.
Pressa citron över och häll på olivolja.
Tillsätt räkorna.
Skala morötterna och dela dem i lagom tjocka skivor.
Dela svampen och spetspaprikan i tunna skivor.
Blanda allt med fisken.
Smula över buljongtärningen och strö på kryddorna.
Blanda allt väl.
Lägg bakplåtspapper i en djup tallrik.
Klicka i en klick smör och fyll med fisk/grönsaksblandningen.
Knyt med ett snöre och sätt in i ugnen på 220 ° i ca 20 min.
Blanda redning med vispgrädden.
Ta ut de små knyten och öppna upp de.
Fördela grädden jämt och ställ tillbaka i ugnen tills det hela blir krämigt.
Servera gärna med kokt potatis och en citronskiva.
Smaklig måltid!
19:29:11
Krämig gryta a la Emil
Det händer att han till och med önskar sig den lite då o då.
Man kan då ta vilket kött man vill. Till denna har jag använt benfri kalv.
Ingredienser:
600 g kalvkött
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
2 stora morötter
1 "du chef" köttbuljong
2 msk soja
4-5 st potatisar (fast sort)
1 ½ dl grädde
ljus redning
Hela vitpepparkorn
malen svart peppar
vegeta
hackad persilja
paprikapulver
lite färsk hackad paprika
några lagerblad
Gör så här:
Tärna köttet och bryn det. Grovhacka löken och vitlöken.
Skala morötterna och dela dem. Tillsätt alla grönsakerna,
buljongen, sojan, lagerbladen och kryddorna. Rör om allt och tillsätt
lite vatten i taget. Stek allt tillsammans en stund. Tillsätt mer
vatten och låt koka (25 min i tryckkokare) ca 1-2 h i vanlig gryta.
Köttet avgör koktiden, häll på mer vatten om så behövs. Smaka av
och krydda ytterligare.
Skala och dela potatisen. Lägg ner dem i grytan. Låt koka tills de blir
mjuka. Tillsätt grädden och redning. Koka upp till en krämig gryta.
Servera med lite färsk hackad paprika.
Smaklig måltid!
14:49:09
Raffaello - närmast orginalet man kan komma
Kom bara ihåg att smeten ska göras dagen innan de ska rullas ihop.
Ingredienser:
250 g smör/margarin eller kokosfett (jag hade i margarin och då blir de lite åt det gula hållet i färgen)
2 ½ dl socker
400 g kokos (varav 250 g ska in i smeten)
1 ½ dl vatten
200 g mjölkpulver
ca 1-1 ½ dl sötmandel (skalad)
små knäckformar
Gör så här:
Blanda vatten och socker i en kastrull, lägg på spisen och
låt det koka upp under omrörning tills det blir en honungsliknande smet.
Låt svalna lite och ha i matfettet samt mjölkpulvret.
Rör om till en jämt smet och ha i 250 g kokos.
Rör kraftigt om till en fin smet, täck över med plastfolie
och ställ in i kylskåp över natten.
Ta fram smeten ur kylskåpet en halv timme innan
bollarna ska formas.
Rulla till små bollar där varje boll har en mandelkärna i mitten.
Kör resterande kokos ner i en mixer för lite finare flingor. (min mixer dog precis innan jag skulle göra det)
Rulla in i kokos och tryck ner de lätt i små knäckformar.
Förvara i kylskåpet men ta gärna fram dem 15-20 min innan
servering. Går jätte bra att frysa och ta fram till fikat!
Njut! :)
14:13:45
Cevapcici i bröd
Så otroligt enkelt, så otroligt gott och så otroligt Bosnien!
Ingredienser:
700g köttfärs (gärna blanda kalv och nöt)
1 stor gul lök
1-2 klyftor vitlök
salt
peppar
vegeta
bakpulver
1 dl ströbröd
2 msk olja
Gör så här:
Blötlägg ströbrödet i ca ½ dl vatten.
Riv lök samt vitlök. Tillsätt allt och blanda
väl med köttfärsen.
Ställ i kylskåp helst över natten.
Forma till 4-5 cm långa korvar.
Bröd:
3-4 dl vetemjöl
1 paket torrjäst
3 msk olja
2 krm salt
2-3 dl ljummet vatten
Gör så här:
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt och olja.
Sikta mjölet och rör ihop till en ganska lös deg.
Låt jäsa till ca dubbel storlek.
Ta en slev och sleva för att få upp en lagom stor
degbit. Lägg den på mjölat bakbord och arbeta ihop
till en rund kaka med hjälp av mjölet.
Ställ på bakplåtspapper och gör tunna jack i brödet
med en vass kniv. Låt jäsa en liten stund under duk.
Grädda i en 170 grader varm ugn till brödet fått fin färg.
När brödet är färdigt blöt en kökshandduk och lida in
brödet i handuken. På så sätt blir brödet extra mjukt!
Stek cevapcici i olja på svagt värme under tiden och
servera med rå hackad lök ev en klick ajvar/creme fraishe
eller turkisk youghurt.
19:38:43
Kryddiga köttbullar i krämig sås
Ingredienser:
500 g köttfärs
3 msk mannagryn
2 msk ströbröd
1 ägg
1 riven lök
1 msk ajvar
kryddor (jag hade i chilipulver, vitlökspulver, vegeta, peppar, salt, cayannepeppar)
olja
Gör så här:
Blötlägg mannagrynen och ströbrödet i ca 1 dl vatten.
Blanda köttfärsen med kryddorna, tillsätt ägg, olja, ajvar
samt den rivna löken. Rör om!
Tillsätt mannagryn/ströbröds blandningen.
Rör om och forma till köttbullar. Dubbelt så stora som
vanliga köttbullar. Ställ in i kylskåpet i ca 30 min.
Sås:
1 morot
1 röd paprika
1 gul lök
ett par klyftor vitlök
finhackad röd chili
1 liten burk kokosmjölk
2 dl grädde
2 msk ajvar
2 msk köttfond
Krydda efter tycke (jag hade i vegeta, peppar och paprikapulver)
Smör
1 msk ljusredning
vatten
Finhacka alla grönsaker och stek dem tillsammans med lite salt.
När alla grönsaker är mjuka tillsätt font och kryddor samt lite vatten.
Tillsätt ajvar och kokosmjölken. Koka 10-15 min på svagt värme.
Stek köttbullarna och lägg försiktigt ner dem i såsen. Häll på grädden
och redning. Koka till en krämig sås.
Servera med ris och en syrlig sallad.
Smaklig måltid!
20:35:23
Bland-Burek på färdig filodeg
Det finns massor med olika fyllningar bland annat ost, ost/spenat, kött, potatis mm.
En pita (paj) enbart fylld med kött kallas för Burek och är väl kungen bland pajerna!
Min variant innehåller tärnad potatis och kött där av namnet BLAND Burek.
Filodeg finns att köpa i välsorterade affärer.
1 paket färdig "jufka" (filodeg)
7-8 potatisar
500 g köttfärs
2 lökar
peppar
salt
vegeta
olja
vatten
smör
crem fraiche
Gör så här:
Hacka en lök och bryn den med färsen.
Tillsätt kryddor och låt svalna.
Skala potatisarna och tärna dem tunnt.
Skölj potatisarna och sila av dem.
Häll på lite olja, riv ner löken tillsätt kryddor.
Blöt en kökshandduk och lägg ett degblad på.
Pensla med olja.
Lägg potatis längst den ena sidan av degbladet
ca 3 cm in från kanten. Strö på köttfärsen.
Rulla ihop degen med hjälp av handduken.
Olja en plåt eller form och lägg ner de färdiga degrullarna.
Pensla på olja och lägg in i ugnen på 170 grader i ca 45 min.
Koka 2-3 dl vatten med en klick smör, lite vegeta och salt.
När pajen är färdig skeda över vattenblandningen och ställ in
i ugnen i ca 15 min. Täck över med folie och låt svalna.
Smeta på lite creme fraiche.
Severa med inlagda grönsaker eller en syrlig sallad.
21:54:37
Förklädd kyckling i sockerkaksform


Här nedan visar jag hur jag gjorde steg för steg. Klicka på bilderna för att få dem större!








5-6 tunna skivor rökt kalkon (går bra med bacon också)
200 g strimlad kalkon
8 st ägg (3 st ska vispas)
200-300 g riven ost
1 tomat
1 dl grädde
½ dl creme fraiche
½ dl philadelphiaost
olja
hackad persilja
salt, peppar, vegeta, vitlökspulver
Gör så här:
Tärna kycklingfilérna, krydda dem och häll på lite olja.
Olja sockerkaksformen (gärna i silicon).
Lägg hälften av den tärnade kycklingen i botten och täck över med
kalkonskivorna/baconet.
Ha försiktigt i ett ägg i taget jämt fördelade runt om i formen.
Se till så de förblir hela!
Lägg på hälften av den rivna osten, hälften av den strimlade kalkonen och de tunnt skurna tomatskivorna.
Strö på den hackade persiljan.
Lägg i resten av kycklingfiléerna, strö på resten av den strimlade kalkonen och resten av den rivna osten.
Vispa samman 3 st ägg med grädden och philadelphiaosten.
Häll smeten på toppen.
Klä formen med aluminiumfolie och grädda i ugnen på ca 200 grader i 1 timme.
Täck av och grädda ytterligare 15-20 minuter så att toppen får fin färg.
Låt svalna och ta ut från formen.
Bred på lite creme fraishe och strö över med hackad rå paprika.
Smaklig måltid!
Med detta bidrag tävlar jag hos www.kalasgott.com i månadens tävling! http://kalasgott.com/tavlingar/manadens-matutmaning-mars/
11:32:34
Pizzabullar
Återigen kör vi med en favorit både för stor o liten! Passar utmärkt att ta med sig på utflykt eller att frysa in
och ta fram som ett mellanmål eller varför inte lunch med en god pizzasallad till.
Pizzabullar
Deg:
150 g smör/margarin
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
50 g jäst
1 msk socker
1 tsk salt
2 ägg
ca 8-10 dl mjöl
Gör så här:
Värm mjölken och vattnet till 37 grader.
Smula ner jästen (går bra med torrjäst också).
Tillsätt matfettet, salt och socker. Tillsätt lite mjöl
samt ett ägg i tagen. Rör om kraftigt och tillsätt
resten av mjölet. Spara lite till utbakningen.
Fyllning - Tomatsås
En burk krossade tomater
2 msk ajvarrelish
2 tsk tomatpuré
oregano
salt
peppar
½ dl matlagningsgrädde
1 msk ljus redning
Gör så här:
Koka upp de krossade tomaterna, ajvar och tomatpuré.
Tillsätt kryddorna.
När allt kokat mixar man det till en slät sås.
Tillsätt matlagningsgrädde och redningen. Koka till en tjock sås.
strimlad skinka/kalkon
Riven ost
Vispat ägg (till pensling)
Oregano
När degen jäst, dela den i två jämna delar. Kavla ut degen till en rektangel
precis som när man gör vanliga bullar. Bred ut tomatsåsen, strö på den rivna osten
och skinkan/kalkonen. Rulla ihop degen och skär som till vanliga bullar. Lägg dem i
stora bullformar eller direkt på bakålåtspapper. Låt jäsa ca 30 min, pensla med vispat ägg och
strö på lite oregano.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 min eller tills bullarna fått fin färg.
16:54:49
Kåldolmar gjorda på surkål
Ingredienser:
1 helt surkålshuvud
700 g nötfärs
1-1½ dl jasmin ris
1 stor morot
5 msk ajvar
vegeta
peppar
salt
hackad persilja
paprikapulver
vitlökspulver
2 dl matlagningsgrädde
lagerblad
vatten
Gör så här:
Skär loss kålbladen försiktigt från roten.
Skölj dem under vatten och låt rinna av.
Skär bort toppen av den grova kålbiten
på utsidan av bladet (för att lättare rulla ihop dolman).
Lägg de mindre bladen i botten av kastrullen.
Riv moroten och blanda med köttfärs, ris, 3 msk ajvar
och kryddorna till en jämn smet.
Ta en bit av färsblandningen och lägg ytterst på
kålbladet. Rulla mot den tunnare delen av dolman
genom att först vika in sidorna på bladet.
Lägg i kastrullen. Klicka ut små klickar med ajvar
strö på lite vegeta och paprikapulver.
Lägg i lagerbladen och om det finns kålblad över lägg dem på toppen som ett
lock.
Häll på vatten så att det precis täcker dolmarna.
Koka under lock i 1 timma, tillsätt mer vatten under tiden om det
behövs.
När dolmarna börjar bli färdiga tillsätt matlagningsgrädden
någon mer sked ajvar och lite mer vegeta.
Koka tills såsen blir krämig.
Smaklig måltid!
22:36:26
Sockersöta morotskulor
Ingredienser:
3½ dl socker
2 msk vatten
300 g finrivna ekologiska morötter
15 valfria nötkärnor (mandel, valnötter mm)
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av en apelsin
1 msk romarom (valfrit)
ca 1 dl socker
½ dl florsocker
Gör så här:
Blanda vattnet och sockret.
Smält sockerblandningen tills sockret fått fin gul färg och blivit segt (sirapliknande).
Tillsätt de rivna morötterna och de övriga ingredienserna.
Rör om och koka tills all vätska kokat in och smeten blivit seg.
Låt svalna något och forma till bollar.
Blanda sedan socker och florsocker, rulla
in morotsbollarna och stick ner en nötkärna.
Lägg morotsbollarna på bakplåtspapper och låt stå över natten i rumstemperatur.
Ställ in dem sedan i kylskåp och servera kalla!
19:50:33
Saftig äppelkaka
en äppelkaka ska vara!
Ingredienser:
125g smör/margarin
1½ dl socker
2½ dl mjöl
2 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 krm kardemumma
2 ägg
Garnering:
2 stora äpplen
1-2 msk socker
1 tsk kanel
Sockerlag:
1 dl vatten
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citronsaft
Gör så här:
Smörj kanterna på en form med löstagbara kanter.
Klä botten med bakplåtpapper.
Bröa med lite ströbröd.
Smält matfettet och låt svalna. Rör matfettet pösigt
med sockret och tillsätt ett ägg i taget. Vispa till en
jämn och luftig smet. Ha i mjöl, bakpulver, vaniljsocker,
kardemumman och mjölken. Vispa ett par minuter till en
jämn smet. Häll smeten i formen.
Skala äppena och skär dom i tunna klyftor. Stick ner
klyftorna i smeten tätt intill varandra. Strö över socker
och kanel.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30-40 min
på 175 grader.
Koka upp socker, vatten, citronsaft och vaniljsocker.
Häll försiktigt sockerlagen över den färdigräddade kakan
och låt kakan svalna.
Servera med vaniljsås eller glass!
12:42:28
Pastasås med kycklingkassler
Denna pastasås är min sons favorit efter köttfärssåsen!
Ingredienser:
500 g kycklingkassler
1 gul lök
1 paprika (valfri färg)
1 köttbuljongtärning
1 tsk ajvar
1 msk philadelphia ost (går bra med Creme fraiche)
2 dl matlagningsgrädde
50 g riven parmesan
peppar
paprikapulver
1 krm vitlökspulver
smör
Gör så här:
Bryn smöret och stek löken. Tärna kasslern och stek den
tillsammans med löken. Strimmla paprikan, ha i den samt
ajvar och de övriga kryddorna. Tillsätt buljongtärningen
och matlagningsgrädden. Låt småkoka och tjockna till sig.
Ha i den rivna parmesanen, rör om och servera med pasta.
Smaklig måltid!
13:56:47
Orientaliska biffar

Biffarna
500g lammfärs (går bra med nötfärs eller 50-50)
1 gul lök
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk ajvar
3 msk ströbröd
2 msk mannagryn
1 tsk torkad mynta (går bra med hackad färsk också)
1 tsk vegeta
1-2 krm cayennepeppar
1-2 msk olivolja
2 krm paprikapulver
1 krm sambal oelek (för starkare ha i mer)
ca ½ dl vatten
peppar
salt
Gör så här:
Blanda ströbröd och mannagryn med vattnet till en smet.
Tillsätt ägg och kryddor. Riv löken och ha i den samt
de pressade vitlöksklyftorna. Tillsätt ajvar, olja och till slut
köttfärsen. Blanda allt till en smidig smet, forma biffarna och lägg
dem i en oljad form. Ställ in i kylskåpet.
Sås
4 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 dl matlagningsgrädde
4 msk kalvfond
1 msk soja
salt
Gör så här:
Vispa hälften av grädden med hälften av mjölet till en klumpfri smet.
Tillsätt resten av mjölet och grädden samt matlagningsgrädden.
Vispa till en tunn klumpfri sås.
Tillsätt kalvfond, soja och salt. Koka upp på svagt värme under omrörning.
Låt småkoka under ett par minuter smaka av med mer soja/salt om så
önskas.
Potatis
4-5 potatisar
ca 1 dl ströbröd
20-30 g smält smör eller ½ dl olivolja
Gör så här:
Skala potatisen och dela den i halvor.
Gör jack i halvorna, pensla med lite oljivolja/smält smör.
Strö på ströbröd och lite salt. Lägg på en smord plåt eller
på bakplåtspapper. Ställ in i ugnen tills potatisen blir mjuk och
får fin färg.
När potatisen nästan är färdig, ta fram biffarna och stek dem.
Servera gärna med en god sallad med lite färsk mynta i.
23:24:21
Mustig gryta med nötkött o grönsaker

3 st paprikor (blanda gärna färger)
1 stor morot
5-6 potatisar
3-4 klyftor vitlök
1 liten zucchini
½ purjolök
ajvar
köttbuljong
2-3 st lagerblad
2 dl matlagningsgrädde
peppar
salt
vegeta
vitlökspulver
paprikapulver
smör
vatten
Skär köttet i mindre bitar, bryn löken, purjolöken och köttet.
Tillsätt vatten (3-4 dl) och de övriga ingredienserna förutom
potatisen. Koka allt tills köttet blivit mjukt. Tillsätt under tiden mer
vatten om det behövs.
Tillsätt matlagningsgrädden
och den klyftade potatisen. Koka tills potatisen blir mjuk. Krydda ev
lite mer.
Servera gärna med ett gott vitlöksbröd!
Jag lagar de flesta grytor i min tryckkokare.
Går snabbt och smidigt. Köttet blir mjukt och
smakerna bevaras!
22:18:37
Lax på mitt vis...

2 msk olivolja
peppar
salt
1 msk pressad citron/lime
rivet citron/lime skal
Blanda salt, peppar, citron/lime saft och det rivna skalet
med oljan. Pensla filéerna med blandningen och ställ in i
kylskåpet minst 30 min.
Sås:
200 g svamp
1 fiskbuljongtärning
½ tsk ajvar
½ tsk vegeta
lite rivet skal av citron/lime
1 msk pressad citron
2 dl matlagningsgrädde
en klick smör
Bryn smöret och stek svampen. Tillsätt ajvar och vegeta.
Rivet skal av citron/lime och den pressade citronen.
Rör om och tillsätt matlagningsgrädden. Låt puttra tills
det blir en krämig sås. Red ev med redning om du vill ha tjockare
sås.
Stek laxen först på hög värme försiktigt på alla sidorna, sänk sedan
värmen och låt laxen bli färdig.
Koka ris och servera. Ha gärna till en god sallad!
17:09:44
Shepherds Pie
500 g köttfärs
1 gul lök
vitlöksklyftor
½ burk krossad tomat
1 liten zucchini
½ purjolök
200 g svamp
10-15 små brysselkål
2 msk ajvar
1 köttbuljong
kryddor (peppar, cayanepeppar, vitlökspulver)
Potatismos
ca 1 kg mjölig potatis
1 dl grädde
50 g smör
lite riven muskot
salt/vegeta/peppar
1 ägg gula
Gör så här:
Koka brysselkålen (inte för mjukt).
Gör en köttfärsås av de övriga ingredienserna (tillsätt ej vatten).
Koka potatisen, pressa den och tillsätt grädde smör och muskot samt äggulan.
Lägg köttfärssåsen i botten. Toppa med den kokta brysselkålen och till sist spritsa
eller pressa över potatismoset. Pensla ev moset med lite smält smör.
Grädda på 250 grader tills moset fått fin färg. Servera med en god syrlig sallad.
19:36:21
Cupcakes med choklad och rom
6 st stora amerikanska eller 12 små
100 g smör/margarin
2½ dl mjöl
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 krm bakpulver
2 msk kakao
1-2 msk rom
6 chokladpraliner (helst med rom)
Topping
150 g philadelphia ost
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk rom
riven choklad
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker länge så det blir pösigt.
Sikta i mjölet och kakao. Tillsätt vaniljsocker,
bakpulver och rom. Vispa allt till en fin smet.
Samtidigt som man vispar ska man ha i lite i
taget av den smälta (något svala) smöret.
Fyll formarna och stick ner pralinerna lite lätt (dom sjunker in sen).
Grädda ca 15 min på 200 grader. Provstick i muffinsen så den inte är allt för kladdig
i mitten.
Topping:
Blanda allt förutom den rivna chokladen.
Lägg toppingen på när muffinsen svalnat.
strö på riven choklad :)
19:18:12
Lammgryta
Ingredienser:
1 kg lamm med ben
1 gul lök
½ purjolök
2 morötter
½ kg brysselkål
1 klyfta vitlök
1 liten zuchini
2 msk ajvar
1 msk tomatpuré
1 köttbuljong
4-5 lagerblad
1 gul paprika
2 dl matlagningsgrädde
½ kg potatis
Kryddor så som vegeta, cayannpeppar, svartpeppar (hela korn), paprikapulver ev sambal oelek (om man tycker att den ska va stark)
Gör så här:
Skär alla grönsaker (ej potatis) något grovt ner i en bunke. Blanda ajvar, tomatpuré och kryddor med 2 dl vatten. Smula ner köttbuljongen.
Häll blandningen över grönsakerna och blanda allt väl. Ta fram en gryta med lock (har du inget lock så vik ihop smörpapper, täck över grytan och knyt fast pappret med steksnöre).
Varva grönsaker och kött, stick dit lagerbladen. Häll över matlagningsgrädde ev mer vatten. Koka länge på svag värme. När köttet är mört tillsätt potatisen (har man nypotatis kan man sätta hela potatisar) annars skivar man dem. Koka ytterligare tills potatisen blir färdig och servera med nybakat bröd.
Smaklig måltid!