22:08:33
Fikonpraliner

Jag hade i:
9 st fikon
200 g mandelmassa
2-3 msk rom (går bra med konjak eller cherry)
150 g smält choklad
½ tsk olja
pärlor
Hacka fikonen fint. Häll på romen och låt stå i några minuter.
Riv mandelmassan. Smält chokladen med lite olja.
Blanda fikonen med den rivna massan. Tillsätt mer rom om
så behövs. Det ska vara en len smet som det ska gå att rulla
fina släta kulor av.
Doppa kulorna i den smälta chokladen. Tryck dit en liten pärla
och låt vila på smörpapper till chokladen selnat.
Servera o njut!
Det går utmärkt att ha vit choklad.
22:11:55
Mystisk rom och potatis skapelse
1 kg kokt mjölig potatis
250 g smör/margarin (osaltat)
4 dl florsocker
150 g malda nötter (jag hade valnötter)
ca 700 g malen kex (degistive går bra)
romarom
½ dl kakao
200 g choklad (ljus eller mörk)
3 tsk olja
valnötskärnor
Koka potatisen och gör mos av den. Låt svalna helt.
Tillsätt hyvlad smör/margarin samt florsocker. Mixa väl.
I med den malda kexen och nötterna. Tillsätt rom för att
binda det hela.
Dela i två lika stora delar, tillsätt kakao i den ena. Rör om
ordentligt. Gör två lika stora rektanglar och lägg de på varandra
in i en form med avtagbara kanter. Har du ingen rektangulär går
det utmärkt att trycka ut smeten i en rund. Klä den i så fall först med
plastfolie för att lättare få upp den.
Smält chokladen och tillsätt oljan. Häll över, tryck ner nötterna och
låt stelna. Skär i lagom stora bitar. Njut och låt den du bjuder på att
gissa vad du haft i smeten :)
Jag passar också på att önska er alla en riktig God Jul o Gott Nytt År!
22:27:33
Kycklingkebabrulle från grunden
Kebab smakar bäst hemma, det är vi eniga om i vår familj! Då ska man kvällen innan förbereda kycklingen och kebabsåsen. Det blir bäst om man gör så för kyckligen hinner dra åt sig av kryddorna och bli sådär god o mör. Såsen smakar också som bäst när den fått vila över natten. Här nedan visar jag hur vi här hemma gör när de som det så fint heter blir dax Mama Mia kebab :)
Till 4 personer
ca 800 g strimmlad kycklingfilé
kebabkrydda
olja
Blanda den strimmlade kycklingen med kebabkrydda och olja. Häll över i en plastpåse och ställ i kylskåpet helst över natten.
Sås:
3 dl gräddfil
2 msk creme fraiche
kebabkrydda
Vill man ha vitlökssås kör man samma men då pressar man
i lite vitlök eller har i vitlökspulver.
½ tsk olja.
Blanda alla ingredisenserna och låt stå i kylskåp.
Deg:
ca 3 dl ljummet vatten
1 paket jäst
5-6 dl mjöl
½ dl olja
salt
Värm vattnet till 37 grader och lös jästen. In med oljan och saltet. Rör om.
In med lite mjöl i taget, vispa så länge det går med en visp och knåda med
händerna när det inte går att vispa mer. Degen ska lätt lossna från bunken.
Dela i 4 lika stora bitar, forma till bullar och låt jäsa under duk i ca 20-25 min.
Kavla ut på mjölat bord. Har du en sådan elektrisk stekpanna kör den på hösta värme.
Pensla på lite olja och lägg på brödet. På med locket och vänd efter 30-40 sekunder.
Har du ingen sådan panna lägger du brödet på smörpapper. Värm ugnen på max helst
grillfunktion. Lägg smörpappret på botten av spisen, ej på galler eller på plåt.
Stek kyckligen och låt vila medan brödet gräddas.
När brödet gräddats lägg det på aluminiumfolie. Lägg sallad i botten, på med kyckling
och ringla över såsen. Rulla till en rulle och ha foliepapper som stöd. Vik in nedre kanten
så inte såsen rinner ut.
Smaklig måltid :)
09:56:25
Beduinens linssoppa
För några år sedan var jag i Egypten med min syster. Nu tror ni att vi varit på någon sådan klassisk all inclusive resa men redan nu kan jag säga att ni har fel. Vi åkte på en rundresa som inkluderade en övernattning i öknen under bar himmel för att därifrån åka tillbaka till Kario o bo på lyxhotell. Där mellan hann vi övernatta på ett litet hotell som hade en stor bassäng med kokhet vatten direkt hämtat från djupet ur en varm källa. Det var en resa vi sent kommer glömma. Självklart var vi o besökte pyramiderna, olika muséer, gamla urgrävningar, mumiernas palats och mycket annat.
Det som skulle bli den bästa biten var ju klart färden genom de olika öknen och målet i öknen - ett tältläger som beduinerna gjort i ordning för oss. Efter att ha åkt i över 8 timmar genom öknen var vi så äntligen framme. Där hade de gjort upp eld, spelade musik och hade ställt till med världens godaste grillfest.
Till förrätt bjöd de på denna soppa som jag lyckades via en tolk få recept på.
4 dl gula linser (går bra med annan färg också)
1 stor gul lök
1 stor morot
½ zucchini
ett par st vitlöksklyftor
kycklingbuljong
2-3 st soltorkade tomater
2 msk vegeta
3 krm peppar
2 krm cayannepeppar
1 msk paprikapasta
1 krm spiskummin
2 msk ajvar
2-3 lagerblad
olivolja (gärna med vitlökssmak)
vatten
Tvätta linserna och låt de vila i vatten medan du hackar löken, moroten och zucchinin. Fräs dessa i olivolja, pressa ner vitlöksklyftorna, tillsätt lite vatten och låt småputtra. Tillsätt övriga ingredienser men ta linserna sist. Häll ner de och rör om i grytan. Tillsätt lite vatten i taget och låt småputtra innan du häller på 7-8 dl vatten och låter koka i ca 25 min. Soppan ska bli lagom krämig.
Ta undan soppan från spisen, plocka försiktigt ut lagerbladen. Mixa soppan slät med stavmixer, ställ tillbaka på plattan och låt koka till lite. Blir soppar för fast tillsätt ytterligare med vatten, koka upp och smaka av med mer kryddor om det behövs. Servera gärna med en klyfta citron som pressas ner i den varma soppan.
Bjuder här också på lite bilder från vår resa :)
19:33:55
Söderkryddans glögg
Nu har jag en ny favorit nämligen blåbär/vanilj. Denna var sååå otroligt god. Har ni vägarna förbi så måste ni bara gå in i butiken. Finns massor med gott och det doftar ljuvligt när man kliver in :) Kika på deras hemsida för att få en försmak vet ja www.soderkryddan.nu
Må gott och följ mig gärna på facebook gruppen heter som bloggen Heta grytan http://sv-se.facebook.com/#!/groups/186244331416734/
22:28:37
Mjukpepparkaka a la Emil *saftig och bara sådär underbar*
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1 ½ tsk pepparkakskrydda
1 ½ tsk bikarbonat
1 dl mjölk
1 dl glögg + 3 msk (helst äppel/kanel glögg)
1 msk ljus sirap
3 msk äppelmos
100 g smör
1 färskt äpple
karamellfärg
florsocker
Gör så här:
Smält smöret, tillsätt mjölk, sirap och glögg. Vispa ägg och socker hårt. Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt äppelmoset till äggeskummet och sikta försiktigt i de torra ingredienserna lite i taget. Vispa
tills smeten börjar bli tjock. Tillsätt den varma blandningen med smör, mjölk, glögg o sirap. Blir smeten för lös
ha i lite mer mjöl. Smeten ska vara lagom rinnig.
Smörj en avlång form, pudra med mjöl. Häll ut kaksmeten och grädda i ca 30 min på 175 grader. Provstick i mitten så kakan känns färdig.
Blanda ½ tsk karamellfärg med ca ½ dl florsocker, tillsätt lite vatten så du får en rinnig men ändå tjock smet.
Dela ett äpple så du får lagom tjocka ringar. Koka de med 3-4 msk glögg. Häll glöggen över kakan men spara ringarna. Pudra kakan med florsocker, ringla över med den färgade rinniga florsockret. Låt stelna. Lägg äppelringarna och pudra med tex kanel eller låt vara som de är.
Servera till glöggen och njut!