2011-12-07
22:28:37
22:28:37
Mjukpepparkaka a la Emil *saftig och bara sådär underbar*
Denna blev något utöver det vanliga, denna mjuka pepparkaka blev så otroligt god. Saftig, mjuk och sådär lagom söt. Hela hemmet doftade ljuvligt. Lova mig att ni bakar den! Här ska jag redan baka en till imorgon men den ska få följa med och ätas vid ett julbord. Ett julknytkalas som vi valt att kalla det. Vi hjälps åt o fixar så det ska bli ett pampigt o gott julbord. Rätt skönt för då ansvarar man för ett par saker och slipper ordna allt själv. Ska bli roligt.
Du behöver:
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1 ½ tsk pepparkakskrydda
1 ½ tsk bikarbonat
1 dl mjölk
1 dl glögg + 3 msk (helst äppel/kanel glögg)
1 msk ljus sirap
3 msk äppelmos
100 g smör
1 färskt äpple
karamellfärg
florsocker
Gör så här:
Smält smöret, tillsätt mjölk, sirap och glögg. Vispa ägg och socker hårt. Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt äppelmoset till äggeskummet och sikta försiktigt i de torra ingredienserna lite i taget. Vispa
tills smeten börjar bli tjock. Tillsätt den varma blandningen med smör, mjölk, glögg o sirap. Blir smeten för lös
ha i lite mer mjöl. Smeten ska vara lagom rinnig.
Smörj en avlång form, pudra med mjöl. Häll ut kaksmeten och grädda i ca 30 min på 175 grader. Provstick i mitten så kakan känns färdig.
Blanda ½ tsk karamellfärg med ca ½ dl florsocker, tillsätt lite vatten så du får en rinnig men ändå tjock smet.
Dela ett äpple så du får lagom tjocka ringar. Koka de med 3-4 msk glögg. Häll glöggen över kakan men spara ringarna. Pudra kakan med florsocker, ringla över med den färgade rinniga florsockret. Låt stelna. Lägg äppelringarna och pudra med tex kanel eller låt vara som de är.
Servera till glöggen och njut!
Det var min son som beställde denna kaka. Hans favorit färg är blå där av valet av karamellfärg :) Om jag skulle få tycka så skulle det blivit röd :)
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1 ½ tsk pepparkakskrydda
1 ½ tsk bikarbonat
1 dl mjölk
1 dl glögg + 3 msk (helst äppel/kanel glögg)
1 msk ljus sirap
3 msk äppelmos
100 g smör
1 färskt äpple
karamellfärg
florsocker
Gör så här:
Smält smöret, tillsätt mjölk, sirap och glögg. Vispa ägg och socker hårt. Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt äppelmoset till äggeskummet och sikta försiktigt i de torra ingredienserna lite i taget. Vispa
tills smeten börjar bli tjock. Tillsätt den varma blandningen med smör, mjölk, glögg o sirap. Blir smeten för lös
ha i lite mer mjöl. Smeten ska vara lagom rinnig.
Smörj en avlång form, pudra med mjöl. Häll ut kaksmeten och grädda i ca 30 min på 175 grader. Provstick i mitten så kakan känns färdig.
Blanda ½ tsk karamellfärg med ca ½ dl florsocker, tillsätt lite vatten så du får en rinnig men ändå tjock smet.
Dela ett äpple så du får lagom tjocka ringar. Koka de med 3-4 msk glögg. Häll glöggen över kakan men spara ringarna. Pudra kakan med florsocker, ringla över med den färgade rinniga florsockret. Låt stelna. Lägg äppelringarna och pudra med tex kanel eller låt vara som de är.
Servera till glöggen och njut!