12:37:39
Himmelskt goda kärleksmums
2 ½ dl socker
4 ½ 4 ½ dl mjöl
3 2 tsk bakpulver
5 4 msk kakao (gärna en bra sådan)
300300 g smör
2 2 dl ljummet vatten
200 200 g choklad (gärna mörk 70%)
Smält smöret och blanda det med vatten. Låt svalna något.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa ägg och socker pösigt.
Sikta alla torra ingredienserna ner i äggsmeten. Vänd försiktigt till en jämn smet.
Tillsätt smöret och blanda allt (vispa inte).
Hacka chokladen.
Klä en plåt med bakplåtspapper, häll ut smeten, strö på chokladen och grädda i ca 15-20 min på 200 grader.
Provstick så inte kakan blir torr. Den ska vara precis färdig.
Topping:
2 dl grädde
2 m2 msk espresso kaffe
200g choklad (gärna mörk 70%)
kokos
Värm upp grädden (får ej koka), tillsätt kaffet. Hacka chokladen och tillsätt den i grädden.
Rör om till chokladen smält och det hela börjat bli tjockt. Det får inte koka. Låt svalna.
Ta ut kakan från ugnen, ta upp den från plåten till den har svalnat.
Lägg tillbaka kakan i plåten när plåten är helt kall. Bred ut toppingen
och strö på med kokos.
Skär upp ordentliga rutor, lägg upp dom på ett fat, sätt dig bekvämt med en kopp kaffe eller the. Ät och njut!
14:53:12
Mina bästa semlor med egen valnötsmassa
När jag var halvvägs i bakandet upptäckte jag att jag saknade vispgrädde. Det fick bli vaniljvisp. När jag sen skulle spritsa den uppvispade vaniljgrädden upptäckte jag ett hål i spritspåsen så då fick jag klicka på det istället med sked. Vet ni vad?! Trots allt detta så blev dessa sååå otroligt goda.
Jag gjorde en något lösare bulldeg som fick jäsa två gånger innan jag bakade ut dom till bullar. Vägde degbitarna till ca 85 g st så dom skulle bli lika stora, jäsa lika fort och bli färdiga i ugnen lika snabbt.
Jag hade i:
ca 4 dl vatten
1 paket jäst
150 g smör
1 krm salt
1 ½ dl socker
1 tsk kardemumma
1 ägg (pensling)
mjöl.
Lös upp jästen ner med saltet o sockret, kardemumman och rumsvarmt smör. Blanda och tillsätt mjöl så degen precis släpper. Den ska vara mjuk o inte för fast. Låt jäsa ordentligt, rör om och låt jäsa ytterligare 30 min. Dela degen till ca 85 g stora bullar. Forma och lägg dom på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med vispat ägg. Grädda på ca 200 grader i 10-15 min. Låt svalna.
Valnötsmassa:
200 g valnötter
2 dl socker
lite vatten eller mjölk samt
25 g smör.
Mixa till slät massa.
Snitta bullarna, lägg en klick av valnötsmassan, spritsa på vispat grädde, lägg på locket och pudra med florsocker. Koka gärna en kopp kaffe eller the, luta dig tillbaka o njut!
21:36:18
Whoopisar med rom och hallonfrosting
Temat på kursen var alla hjärtans dag vilket passar såhär dagarna innan.
Ikväll gjorde jag en egen variant av whoppisar. Dessa fyllde jag med hallonfrosting och doppade i kokos. Tål du inte hallon eller kokos så får du hitta på en egen frosting. Fantasin sätter gränser.
Till whoopisarna behöver du följande:
100 g smör
1 ½ dl socker
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 tsk kakao av god kvalité
1 msk rom
1 ägg
1 dl grädde
½ - 1 dl mjölk
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker ordentligt. Tillsätt ägg. Blanda samman alla torra ingredienser och vänd ner allt i äggsmeten. I med grädden och lite mjölk i taget till du fått en lagom konsistens på degen.
Spritsa degen på en bakpappersklädd plåt. Klicka ut degen går också bra, ca 1 msk per kaka. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna. Vill du ha mönster i dina kakor eller ha dom mer släta kan du redan när dom är varma trycka ut dom med hjälp av pepparkaksformar eller ett mindre glas.
Hallonfrosting:
3-5 dl florsocker
150 g philadelphia
1 ½ dl avrunna frysta hallon (1 dl färska)
Rör ihop färskosten och florsockret. Vispa inte!
Mosa hallonen och blanda lite i taget med smeten.
Lägg en klick frosting mellan två whoopisar, släta ut och rulla i kokos eller valfri strössel.
17:13:26
Citrontårta
Januari månadens sista dag hade vi här hemma ett födelsedagsbarn som skulle firas. Jag fick fria händer till att få ihop en tårta. Själv tycker jag om det lite syrliga ihop med det söta så saken var avgjord - det skulle bli en citrontårta. Jag hade dock bråttom, hela 25 minuter på mig så det fick bli köpta botten.
(Klicka på bilden för att få den större)
Ingredienser:
1 paket tårtbotten
250 g mandelmassa
6 msk lemon curd
1 paket citron fromage
5 dl vispgrädde
2 krm vaniljpulver
1 paket Noblesse apelsin
1 burk mandariner
valnötter
strössel
citronmarmelad
Mixa mandelmassa och lemoncurden till en slät massa. Tillsätt lite vispgrädde för att få den bredbar. Bre den på tårtbotten. Lägg på ett tunnt lager citronfromage och ett nytt tårtbotten.
Sila av mandarinklyftorna. Lägg ett nytt tårtbotten och på med klyftorna samt resterna av citronfromagen. Toppa med det sista tårtbotten.
Vispa vispgrädden tillsammans med vaniljpulvret (använd helst bourbone vaniljpulver). Bred ut vispgrädden över tårtan. Dekorera med valnötter, noblessechoklad och strössel. Låt vila svalt och servera till gott kaffe eller the.
14:08:36
Nyckelpigor på salladsbädd
Ja, nu undrar ni säkert om tant blivit galen men så är det inte riktigt. Vi hade ju ett födelsedagsbarn i slutet på januari och till middagen skulle det dukas lite fint. Sallad har vi alltid till maten men denna gång så tänkte jag att jag skulle piffa till den med lite tjusiga nyckelpigor. Se här nere hur jag gjort :)
(Klicka på bilderna för att få dem större)
Gör en bädd på bladsallad, själv hade jag ruccolla, minispenat, vanliga gröna salladsblad mm.
Till nyckelpigorna behöver du:
Körsbärstomater
Urkärnade svarta oliver
Dela körsbärstomaterna och gör ett snitt.
Dela oliverna på längden. Dela den ena längden på mitten.
Den lilla delen av oliven ska bli "huvudet".
Hacka resterande olivbitar till små små bitar som ska bli
till "prickar" som läggs på tomaten.
Gör en god vinägrett och servera :)