2012-01-17
 08:08:20

Egen keso/färskost

Min mor har alltid gjort egen färskost, det har hennes mor också gjort. Det hör liksom till att man gör det. Svårt är det inte men det tar lite tid och kräver lite pyssel. Man behöver inget löpe. Osten blir torrare dessto längre den få stå i ugnen. Vill man ha en mer mjukare och krämigare ost så har man den bara kortare tid i ugnen.

Här nedan följer bilder samt en beskrivning på vad som skett och sker.

Till en början behöver man 5 liter vanlig filmjölk (inte lätt fil, eller filmjölk med tillsatta bakterier)


Sätt ugnen på ca 100 grader (ej varmluft). Häll mjölken i en gryta, kastrull. Ej tjockbottnad.
Ställ den i mitten på ugnen och låt stå i ca 1-1 ½ h. Skaka lite lätt på grytan och se om mjölken
blivit kompakt och om den släpper från grytan. Det ska ha bildats vassle.


Snitta ostmassan i lagom stora bitar. Skaka lätt och se så att bitarna är lösa. Är dom inte det ställ in osten
i den varma ugnen och låt stå 30-40 min till.


Lyft över ostmassan i ett durkslag och låt vasslen rinna av. Känner du att din ostmassa blivit
för krämig eller för lös låt den rinna av och häll tillbaka den i grytan igen. In i ugnen och gör om processen.
Ju längre massan får stå i ugnen dessto fastare ost får man.


Här rinner en sats med ostmassa av. Den gjorde jag lösare för då kan man blanda
med den fasta sorten till krämigare ost. Bakar man paj med osten vill man ha fastare
sort.

Till ostpajen behöver man:

1 paket pajdeg
4 ägg
1 kg färskost
2 msk creme fraiche
4 msk mannagryn
salt
(2 msk creme fraiche till toppingen)
(det går bra att ha i avrunnen spenat om man vill ha spenat & ostpaj)

Blanda saman ägg, ost och mannagryn. Tillsätt salt ev spenat.

Olja botten på en panna och lägg ett par degblad först. Varva degblad
och ostmassa. Avsluta med degblad eller gör som jag att du lägger
ostmassan på ett degblad längst den ena långsidan. Rulla allt samman
till en avlång rulle. Rulla sen ihop den avlånga till en liten bulle och ställ
på en oljad plåt.

In i ugnen i ca 45 min på 200 grader.

När pajen är färdig pensla den med creme fraiche och täck plåten
med en duk så pajen får stå och svalna.


Finns anvisning till potatis och köttpaj här på bloggen som man kan följa om man känner sig osäker.
http://hetagrytan.blogg.se/2011/march/bland-burek-pa-fardig-deg


Azra
PUBLICERAT: 2012-01-18, 22:58:03

Japp! denna gör jag också när jag saknar mammas mat:) har ju även lite vispgrädde i min när osten är klar så kan man ju smaksätta med örter så som persilja eller gräslök, blanda samman i en matberedare så har man en god bredbar ost till mackan!



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: