18:19:20
Min egen kvittenmarmelad
Äntligen så fann jag frukterna som jag länge har letat efter! Vet att de brukar komma in i butikerna till hösten och längtan har varit stor. Fann de till slut i en orientalisk butik som heter "Brödernas frukt o grönt" här i Växjö. Mycket trevliga killar, väldigt fräsch butik. Till en rätt kräsen kund som jag kan upplevas vara har de till och med tagit hem saker på beställning. Verkligen värt ett besök om ni inte varit där innan. De finns på Verkstadsgatan, dörr i dörr med Ingers smörgåsar.
Nåväl så bjuder jag här på mitt egna lilla recept. Har aldrig gjort något med kvitten men fick tips av min mor att låta de mogna till sig lite i ett soligt fönster.
Började med att ställa de inne i mitt sovrum. Vilken härlig doft jag vaknat till i ett par dagar!! De började dofta otroligt gott ju mer mogna de blev. Nu har de blivit till en otroligt god marmelad som man kan ha till mycket. Föredrar själv att äta den med ost och kex. Philadelphia och något gott grovt bröd, en klick av marmeladen och så gör smaklökarna volter :)
Jag köpte 4 st stora kvitten och fick med 1 liten på köpet (ca 1,2kg)
1 kg vanligt socker
50 g valnötter
1 msk krav bourbon vaniljpulver
lite pressad färsk citron
Gjorde en utan nötter och vaniljpulver.
Skala frukterna och riv de grovt. De bir missfärgade rätt så lätt men det brukar försvinna när man pressar lite citron över. Hacka nötterna. Vill du inte ha nötter/vaniljsocker i hela marmeladen tar du bort en del.
När alla frukterna rivits strör man över sockret och rör om med en träsked. Låter det hela stå framme i ca 20-30 minuter innan det ska koka.
Koka först på svagt värme och rör om. Tänk på att inte låte det koka in för mycket då kvittenfrukten i sig är väldigt pektinrikt.
Dessvärre får jag återkomma med att visa bilder på den färdiga marmeladen då min kamera strular. Skickar med några bilder jag hann ta på frukterna när de var hela :)