2011-10-28
10:08:40
10:08:40
Bamija/Okra med lammkött
I mitt hemland äter man en del bamija eller okra som det heter på svenska. Mer information om okra finner ni här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Okra
Det är super gott ihop med lammkött och enkelt att laga. Okra kan köpas rå, fryst, torkad eller konserverad. Finns i de flesta välsorterade butiker. Jag använder mig helst av färsk men när det inte finns så står den frysta som nästa val.
1 kg lammkött med ben
1 stor gul lök
1 morot
½ purjolök
vitlöksklyftor
4 msk ajvar
3 msk paprikapasta
1 knorr du chef fond
lagerblad
hela pepparkorn
cayennepeppar
vegeta
vitlökspulver
400 g fryst okra
olivolja
ev pressad citron
Gör så här:
Hacka lök, vitlök, morot samt purjolök. Bryn allt i lite olivolja.
Tillsätt köttbitarna och vänd dem så alla ytorna får fin stekyta.
Tillsätt lite vatten samt ajvar, paprikapasta och knorr fonden.
Tillsätt ytterligare lite vatten och ha i kryddorna.
Har du fryst okra ta fram den och låt den stå framme. Koka köttet tills det blir mjuk och fint.
Tillsätt mer vatten om det behövs. Sist ska du ha i okran, skölj den och låt den koka med
i grytan i ca 20 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs. Smaka av med mer kryddor vid
behov.
Okran innehåller ämne som binder så ha inte i redning eller mjöl. Rör inte om så mycket i
grytan när du väl lagt ner okran ifall du vill ha den hel.
Servera med gott bröd ev lite pressad citron. Njut!