15:32:48
Turkisk baklava
Baklava finns det många variationer av. Själv blev jag insprirerad när vi för ett par veckor sedan var i Istanbul. Valet föll på just en Turkisk baklava med mandel och valnötter. Det går bra att byta ut til andra nötter om man föredrar det.
Detta behöver du:
1 paket jufka (degblad)
300 g smält smör
300 g malda valnötter
200 g mald mandel
Sockerlag:
8-9 dl socker
10 dl vatten
½ pressad citron
Gör så här:
Värm ugnen till ca 200 grader.
Blöt en ren kökshandduk och krama ur den lätt. Lägg degbladen över den. Smält smöret.
Pensla degbladen med smör och strö på de malda nötterna (spara lite till att strö på den
färdiga baklavan). Rulla ihop med hjälp av en
smal kavel och låt det stå så. Pensla på ett nytt degblad med smör och linda in degbladet
du redan har runt kaveln i det nya bladet.
Dra försiktigt ut kaveln lägg ner den fyllda degen och vik över på mitten.
Lägg ner det i en smord form. Upprepa detta tills degbladen tar slut. Grädda i ugnen i ca 30 min
eller tills baklavan fått fin färg.
När det är ca 5 min kvar av gräddningstiden gör sockerlagen.
Blanda allt socker och vatten samt den pressade citronen och koka upp. Ta ut baklavan och skär den försiktigt så du får lagom stora bitar. Häll den varma sockerlagen över baklavan, strö på de kvarvarande malda nötterna och låt svalna.