2011-05-06
20:30:16
20:30:16
Lyxig pinocchiotårta a la Lelushka
Denna är i grund och botten en enkel pinocchiotårta men jag har gjort den lite mer festlig.
Botten:
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 ½ dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
4 msk mjölk
Marräng:
5 äggvitor
2 dl socker
1 påse mandelspån
Fyllning:
Jordgubbar
3 dl vaniljvisp (vispad)
2 dl jordgubbssylt
3 dl vaniljkräm
Florsocker
Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt äggulorna en i taget. Rör om mellan varje.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta försiktigt ner det i smeten.
Rör ner mjölken och vispa till en len smet.
Bred ut smeten i en bakplåtspapperklädd långpanna ca 30x40.
Vispa vitorna till hårt skum, vänd ner sockret och vispa en stund till.
Bred ut marängen lite ojämt över smeten, strö på mandelspån och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min
på 175 grader.
Låt kakan svalna och lossa den från pappret.
Skär rakt igenom kakan och ta loss marrängen så att bara "sockerkaksbottnet" finns kvar.
Bred på sylt, vaniljkräm och den vispade vaniljvispen.
Skiva jordgubbarna och bred ut över.
Täck allt med marrängen, strö på florsocker.
Detta är lite pilljobb men det går.
Det går också att dela kakan mitt itu på längden eller tvären, fylla den med sylt, grädde och jordgubbar
och ha över den andre delen.
Toppa med hela jordgubbar :)
Selma
Den var riktig god.........tack för receptet....:)