17:31:20
Vanilj och blåbärskrans
Idag så är det kvavt här. Regnet hänger i luften. Vi blev sugna på god fika så då var det inte annat än o sätta igång. Blev vanliga kanelbullar samt en otroligt saftig och god krans. Kransen är fylld med vaniljkräm och egengjord blåbärssylt.
Grundrecept bullar
1 paket torrjäst (söta deg)
125 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 dl sirap
Ca 14-15 dl mjöl
Förutom allt som behövs till degen behöver man till detta recept också ca 1½ dl blåbärssylt, 2 dl vaniljkräm, 1 ägg, pärlsocker, mandelspån, strösocker, kanel samt någon tsk potatismjöl.
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°C. Häll det över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt, socker och sirap samt nästan allt mjöl men spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig och låt jäsa under duk i ca 30 min. Tag upp degen och lägg den på ett mjölat underlag och knåda den smidig. Dela den i två lika stora delar och kavla ut den till en fyrkant. Bred på vaniljkräm (jag körde med snabbvaniljkräm 2dl mjölk, 5 msk marsanjpulver 1 tsk vanijsocker) samt blåbärssylt. Strö på lite potatismjöl över sylten så fångar den upp den västa som sylten släpper. Rulla ihop och skär i lagom tjocka skivor. Börja med att lägga kanterna i mitten och fyll på formen med resten.
Den andra delen kavlar man ut på samma sätt, breder på smör, strör på socker och kanel. Skär i lagom tjocka bullar och fyller runt om blåbär/vaniljbullarna.
Låt jäsa i ca 20min.
Pensla med vispat ägg, strö på pärlsocker och mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 min på 200 grader.