2011-07-21
 22:33:58

Pizza på knaprig botten

Idag var inte väderguden något vidare snäll. Solen håll sig borta, regnet o vinden sparade inte på krutet. Med andra ord så var det bakväder. Här gjorde vi pizza och det som gör denna pizza sådär extra god är ju degen. Knaprigt o närmast pizzerians man kan komma :)


Pizzadeg:
ca 3 dl vatten
1 paket torrjäst (söta deg)
½ dl olja
5-6 dl mjöl (gå på känsla)
2 krm salt
1 krm socker
2 krm vitvinsvinäger

Värm vattnet till strax över 37 grader. Lägg i jästen och rör om så den löser sig.
Tillsätt oljan, saltet och sockret. Rör om.
I med vitvinsvinägern och 1 dl mjöl. Ta en visp och vispa så det blir som pannkakssmet.
Tillsätt mer mjöl, lite i taget. Vispa tills du får en något fast deg som inte längre går att vispa.
Tillsätt resten av mjölet och arbeta in degen. Den ska inte vara för fast men ska lossna från
bunken.
Fördela degen till den antal pizzor du vill baka och låt den jäsa i ca 10-15 min under bakduk.

Alla mått i detta recept är ca mått då jag körde på fri hand. Mjölmåtten
är det som bli lurigast att sätta allt annat är nog som det ska vara.
Degen ska i alla fall inte vara för fast.



När degen jäst färdigt lägg den på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen
med en brödkavel till önskag form och tjocklek, lägg den på bakplåtspapper och 
täck med bakduk. Låt vila till du förbereder det du ska ha på. 

Tomatsåsen:
1 burk krossade tomater
1 tsk vegeta
2 krm vitlökspullver
lite oregano
1 msk ljus redning

Koka alla ingredienserna tills tomatsåsen käns len och slät. Låt svalna.

Bred tomatsåsen över pizzadegen, lägg på det du önskar börja dock 
alltid med osten först. På min pizza hade jag, ost, räkor, tonfisk, soltorkade tomater
svamp.

Grädda pizzan i mitten av ugnen i ca 5-6 minuter på 250 grader. 
Sen lyfter du över pizzan från plåten genom att ta i kanterna på 
bakplåtspappret och lägger den direkt i botten på ugnen.
Låt den gräddas så ytterligare någon minut.

Blöt en kökshandduk, ta ut pizzan från ugnen och lägg den på den i några sekunder.

 Servera med god syrlig sallad o NJUT!

 
Min pizzabotten ska vara tunn o knaprig :)



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: