2011-04-07
 09:57:02

Kifle

Många undrar säkert vad en kifla är?! Har man varit i Bosnien så lär man inte ha missat detta underbara bröd.
Det är så mjukt o saftigt, man äter det som det är eller med olika pålägg. Kilfa börjar man äta som barn och växer aldrig ifrån det.
Just dessa påminner mig så mycket om min barndom. Receptet är från en man som jobbat som bagare i 40 år! Hans brorsdotter fick det och jag är så otroligt tacksam för hon spridit det vidare!
Nu får ni lova att baka dessa!


Ingredienser:
1 kg specialmjöl
150 g smör
1 dl mjölk
4-5 dl vatten
1 msk vinäger
1 paket jäst (50g)
2 tsk salt
2 tsk socker

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna.
Värm mjölken till 37 grader tillsätt 1 tsk socker
och smula ner jästen.

Värm vattnet till 37 grader tillsätt vinäger.
Sikta mjölet och ha i resten av sockret och saltet.
Tillsätt hälften av vattnet samt smöret och till sist
mjölken o jästblandningen.
Arbeta till en smidig deg som lossnar lätt från bunken.
Låt jäsa under duk i ca 50 min.

När degen jäst ta upp den och knåda den en stund, lägg
ner den i bunken igen och låt jäsa under duk yttligare 25min.

Värm ugnen på 250 grader.

Dela degen i 15 bitar och kavla ut bitarna. Rulla till små giflar.

Låt jäsa i 25 min, pensla med vatten och strö på lite grovt salt.

Grädda i ugnen ca 10-12 minuter.

Vill man ha den vita salta degen på så blandar man
en del vatten, en del mjöl och salt. Smeten ska bli lite tjockare
än pannkakssmet.
Man tar ut giflarna ca 5 minuter innan gräddtiden är slut och
har på saltsmeten med hjälp av en gaffel. In i ugnen igen!

Låt svala under duk! Går jättebra att frysa.


Renchy
PUBLICERAT: 2011-04-07, 13:15:28

Lelo 10+


sanela
PUBLICERAT: 2011-11-09, 17:29:11

Vad för specialmjöl??


Lelushka
PUBLICERAT: 2011-11-09, 22:36:30

Sanela, kungsörnens vetemjöl special går utmärkt bra men jag brukar köra med. Själv har jag Finax Monitoba Cream. Något dyrare mjöl men ack så mycket godare.


fina
PUBLICERAT: 2012-03-23, 10:59:14

Hej jag undrar hur mycket vätska du tar? Ska jag ta 4 eller 5 dl vatten? Sen undrar jag hur länge du arbetar degen i assistenten första gången?



Mvh Fina


Hej!
PUBLICERAT: 2012-04-17, 23:23:39

ursäkta sent svar. ta du 5dl vatten och så kanske du kan behöva öka på mjölet. Prova dig fram.Jag arbetart sällan med assistent, knådar det mesta för hand.



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: